От х:

Днес в x:

520 нови контейнера за зеления боклук на Хасково

    Зеленият боклук на общините Хасково, Димитровград и Минерални бани вече ще се събира отделно, в чисто нови контейнери. Системата за разделно събиране на зелени отпадъци ще бъде въведена от началото на септември.

    В община Хасково ще бъдат поставени общо 520 контейнера, в Минерални бани – 34, а в Димитровград 296. Идеята е те да бъдат поставени в периферията на градовете и населените места, където има повече дворове и земеделски земи. Обикновено живеещите в покрайнините на градовете изхвърлят растителните отпадъци в дерета или в общите контейнери, което е забранено. Така кофите за битови отпадъци се препълват и много хора няма къде да изхвърлят битовите си отпадъци. В новите бобъри хората ще могат да хвърлят окосена трева, листа, растителни отпадъци, цветя, клони и храсти. В тях се забраняват всякакви други опаковки и отпадъци като млечни продукти и мазнини, остатъци от храна, въглени, пепел, пръст, пластмасови, метални и текстилни отпадъци, месо и кости, битови отпадъци от домакинствата.

    Само в областния град ще бъдат поставени 130 контейнера в кварталите Тракийски, Хисаря, Воеводски, Изгрев и Болярово. Боклуците от контейнерите в трите общини ще се извозват с два чисто нови камиона на новоизграденото сметище край село Гарваново – регионален център за третиране на отпадъци. Там материалът ще преминава през биологично разграждане, фаза на стабилизиране и фаза на зреене. Готовият компост ще може да се използва за наторяване в земеделието и градинарството, ландшафтно оформяне на терени, включително неземеделски земи, паркове, градини и други, обясни Цветанка Костастадинова, управител на консорциума, който управлява проекта „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Хасково“. Днес новите контейнери бяха показани пред общината в Хасково.

    Целият проект е на стойност над 26 млн лева Оперативна програма „Околна среда 2007-2013“.

    Ива Иванова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини