От х:

Днес в x:

Новите житни кръгове в Англия са най-сложните досега (видео)

    В графство Уилтшър е открита една от най-сложните житни рисунки. Големината на художественото произведение с неизвестен произход е над сто метра.

    Не знам, не чух, не видях

    „Рисунката“ се появила на 25 юли 2015 година на поле с узрялата пшеница в графство Уилтшър (Wiltshire) – там, където подобни картини се появяват най-много. На сегашната е изобразена огромна стилизирана птица, богато украсена с орнаменти.

    Кой е огънал класовете, образували рисунката, не е известно. Местните жители и главно – собствениците на нивата, нищо подозрително не са забелязвали. Тоест процесът по „приготвяне“ на картината не е видян от никого – само резултата

    Година не минава, без на някое поле да се появи мистериозен кръг. „Английските кръгове“ – така наричат този феномен. Защото от едно време още си е заплюл англичаните. Класовете по техните полета обикновено се обсипват в кръгове – големи и малки, но непретенциозни. Дълги години уфолозите твърдели, че това са следи от кацане на НЛО.

    Сега в употреба е по-нов и модерен термин – пиктограми, в който са се отразили съществени изменения в картините на полетата. Те станали по-изтънчени и сложни, разширила се и географията. Ентусиасти, които изучават феномена, фиксират стотици „явления“ по цял свят. И подозират, че в пиктограмите може да има нещо кодирано.

    Четвърт век и все още нищо

    Учените сериозно се занимават с житните картини от 25 години. Преди дни те отбелязали тържествения юбилей – през юли 1990 година сложна удължена пиктограма, появила се в Уилтшър и представляваща няколко съединени помежду си кръга, ги подбудила да започнат изучаване на феномена.

    Един от предводителите на английските кръгоизследователи – Колин Андрюс – е изнасял доклад пред самата Маргарет Тачър. Тя се впечатлила и изпратила военни хеликоптери. Но това не помогнало.

    Пат Делгадо, американски колега на Андрюс, няколко години поред возил по полетата тонове научна апаратура. Той почти станал свидетел на образуването на пиктограмите, но накрая заспивал. Вечерта пшеницата си стояла изправена, а сутрин вече била повалена. Кой и как? Загадка.

    „Сякаш нещо свиреше и светеше“, оправдавали се учени. Изчисленията нищо не прояснили и откритите от тях аномалии били приписвани на обърнато с няколко градуса магнитно поле, концентрични магнитни следи, признаци от въздействие на микровълново лъчение, продукти от разпад на кратко живеещи радиоактивни изотопи.

    Пълното неразбиране на природата на явление повлякло след себе си редица хипотези – още по-заплетени от самите пиктограми. Най-смешната от тях е за таралежи, които се събирали на стада и стъпквали полето под покрова на нощта или мъгла.

    Изглежда, съществува едно разумно обяснение – пиктограмите са създадени от хора, но не прости, а специално обучени. Възможно от някоя секта на шегаджии, чиито „бригади“ са разпръснати по цял свят. Не е изключено дори и че тези, които залягат по тревите да дебнат за пиктограмите, всъщност и да ги създават. Без таралежи.

    Но прекалено много взели да стават гигантските пиктограми – повече от сто годишно. Подреждането на картина – особено сложна – за ден или нощ без странични свидетели и без мъдро приспособление е трудно. Освен това изследователите уверяват, че просто отличават пиктограмите на шегаджиите от истинските, направени незнайно от кого.

    Мнението на специалиста

    Виновно е микровълновото лъчение

    В Русия, в свободното си време, с изследването на кръгове се занимава Станислав Смирнов, старши научен сътрудник от Националния институт по точни уреди и член на Руското географско общество.

    „Кръговете се образуват често, но надеждните свидетели на процеса на тяхното образуване са много малко – разказва Смирнов. – Тези редки свидетели твърдят, че цялото време се изчислява на 10-20 секунди. Най-често това се случва през нощта, но бива и денем. Тихото, безветрено време допринася за образуването на рисунките. Дори спокоен дъждец не пречи на това. След приключването на образуването на кръга наблюдателят често чувства краткотрайно подухване на вятър.“

    В кръговете често се наблюдават различни аномалии. Компаси често показват грешна посока или изобщо не се въртят. Звукозаписна апаратура нерядко фиксира пронизителен пулсиращ звук, жужене, бръмчене, даже цели трели. А наблюдатели съобщават, че такива звуци възникват сякаш в главите им. В много случаи образуването на кръгове се съпровождало с атмосферно светене от различен вид, чак до светещи правоъгълници с размер на стадион.

    При снимане вътре в кръговете на лентата може да възникнат цветни ивици или ленти, случва се и удвояване на изображението. Сенките на предметите може да не съответстват на естественото им положение. Камери и магнетофони в кръга отказвали да работят, но при излизане се оправяли.

    При хората, които дълго време се намират в кръга, може да възникне главоболие, гадене, тремор, а при някои – необичайно усещане за еуфория.

    Случват се и силови явления – неведома сила изхвърлила изследователя извън кръга.Лозоходци фиксират аномалия дори след като полето е пожънато изцяло и не са останали никакви видими следи от кръга. Животни – кучета, крави, демонстрират страх и отказват да влязат в кръга. Те избягвали тези места дори още преди кръгът да се образува.

    Според Смирнов една или друга рисунка се образува от вихри електромагнитно лъчение, идващо от недрата на Земята. Те буквално като молив преминават по нивата.

    „Ако вихърът има форма на диск или топка, то при преминаването му се образува кръг, ако дискообразният вихър има наклон, то кръгът се получава свит, а ако формата на вихъра е тороидална, подобно на геврек, възниква пръстен, а ако тороидът има и „спици“, то ще се образува кръг със сложна вътрешна структура“, обяснява ученият.

    „Когато неголям вихър има не само вертикално движение, но и хоризонтално, то на полето може да възникнат линии, куки и други сложни фигури. Преминаването на повторен вихър по същия лъч „рисува“ други елементи от пшеничената рисунка.“

    А класовете се огъват от микровълново лъчение.

    „Поставих пшеничени класове в микровълнова фурна – продължава Станислав Смирнов. – Като допълнителна тежест поставих и чаша с вода. Включих лъчението. Стъблата пред очите ми започнаха да се огъват в слабите места – долните колена. След 10-12 секунди приемаха точно такъв вид, както в реалните кръгове по нивите. Нямаха никакви други увреждания, освен огъването в долните колене.“

    Ученият смята, че в коляновия строеж на кухото стебло на зърнените култури се крие причината за „любовта“ на пиктограмите към тях. Когато излъчването нагрее сламата, тя се размеква и губи стабилност. В тръбния участък запасът на стабилност е по-голям, както при всяка тръба, а при твърдите стени на коляното няма такъв запас. В него възникват деформации.

    Когато въздействието на лъчението спре, сламата изстива и се втвърдява, запазвайки новата форма. Тъй като нагряването при това е доста краткотрайно, то съхранилите се съдове продължават да захранват горната част на стъблото и животът на растението не се прекратява.

    Такъв механизъм на образуването на кръгове обяснява причините за усложняването на структурата им към есента. Стъблата на зърнените култури според височината увеличават броя на колената, създаващи няколко потенциално слаби участъка.

    Освен това натежалият към август клас сам създава натоварване върху стъблото, повишавайки неговата чувствителност към външни въздействия.

    Източник: http://megavselena.com

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини