От х:

Днес в x:

Вбесен хасковлия осъди паяка

Вбесен гражданин на Хасково осъди паяка, който на 16 април тази година вдигнал Опела му, паркиран на ул. “Драгоман” 36. Човекът оставил колата си около 11 часа, а когато около 40 минути по-късно се върнал, не я намерил. Той се паникьосал и звъннал на тел 112, откъдето обаче го уведомили, че автомобилът му е репатриран и се намира на Наказателния паркинг. С. В. хукнал натам и наистина намерил возилото си кротко паркирано в депото на Тролеите. Служителят там обаче не успял да му обясни за какво нарушение е вдигната колата му, а настоял да си плати глобата от 35 лева. С.В. я платил и откарал колата си, но случаят толкова го вбесил, че потърсил адвокат и подал жалба до Хасковския административен съд.

От Общинска полиция обясняват пред магистратите, че нарушението на водача на автомобила е паркиране на по-малко от пет метра от кръстовище.

Съдът обаче разглежда законовите случаи, в които може да се наложи принудителна административна мярка “репатриране на автомобил без знанието на собственика” – когато МПС-то е паркирано правилно, но обстоятелствата налагат преместването му, когато е паркирано в нарушение на места, обозначени с неподвижен пътен знак, предупреждаващ за паяка, както и когато създава опасност за движението или прави невъзможно преминаването на другите МПС-та. В съдебната зала обаче Общинска полиция не успява да докаже, че случаят попада в някоя от тези хипотези.

Според съда не винаги паркираното в нарушение на закона за движение по пътищата МПС подлежи на репатриране. Магистратите са категорични, че вдигането на МПС без знанието на собственика е принудителна мярка, която се налага единствено в предвидените в закона случаи. (За останалите си има други мерки – фиш за глоба например - б.а.).

Освен това според съда паркирането на по-малко от 5 метра от кръстовище не е доказателство, че този автомобил непременно пречи на движението или прави невъзможно преминаването.

Така мотивиран, съдът отменя репатрирането като незаконно.

Целия текст на съдебното решение можете да видите тук.

Тодор Кръшков

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини