От х:

Днес в x:

Само 6 от 80 легнали полицаи в Хасково са законни

    Само 6 от приблизително 80 пътни неравности, наричани „легнали полицаи“ в Хасково са законни и отговарят на изискванията. По думите на зам.-кмета Златимир Желев това са всички изкуствени неравности по пътя през „Кенана“ за ханче „Клокотница“, който бе ремонтиран преди около година, както и тази пред съда.

    Останалите обаче не са съобразени с Наредба от 5 юли 2012 г. на Министерството на вътрешните работи и Регионалното министерство. Така наречените „легнали полицаи“ трябва да отговарят на специални изисквания - да бъдат с дължина до 4 м и не по-високи от 75 мм. Те трябва да са осветени и обозначени със съответните пътни знаци. Идеята е да са в полза, а не да пречат на движението и да създават риск на пътя. В началото на миналата седмица изтече 3-годишния срок, в който общините трябваше да приведат в законен вид всички изкуствени неравности на пътя.

    Всичко това обаче ще коства доста солено за общините. „Приоритет са „легналите полицаи“ по големите булеварди. Подменяме ги поетапно, няма как да стане изведнъж“, каза още Желев.

    По мнението на хасковлии най-проблемни са тези в района на Селскостопанската гимназия, заради височината. Някои от шофьорите дори избягвали да минават по ул. „Добруджа“ в участъка от съда до реката, тъй като дори да се движат съвсем бавно, ходовата част на автомобила често опирала. Високи бабунки има и по улица „Славянска“ и бул. „Васил Левски“.

    „Добре, че ги има, иначе някои шофьори карат с бясна скорост и изобщо не се съобразяват с пешеходците, особено в района на училища и детски градини. От друга страна обаче е неприятно, когато високите легнали полицаи не само затрудняват превозните средства, но и ги повреждат“, коментират граждани.

    По изчисления на други общини премахването на една неравност може да струва между 1000 и 3000 лева. Колко ще излезе преобразяването на „легналите полицаи“ в Хасково, не е ясно. Дори и точният брой не е ясен, тъй като те не се водят в регистър.

    Ива Иванова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини