От х:

Днес в x:

Тръгна бързо производство срещу каналджиите на 54 сирийци и иракчани

Бързо производство срещу заловените в петък трафиканти, спомогнали за незаконното преминаване на границата ни на чужденци от Сирия и Ирак образува районната прокуратура в Свиленград.

По делото са отделени материали и по второ бързо производство срещу 23-годишен гражданин на Тунис за превеждане през държавната граница на група от хора.

Всички бяха закопчани на 31 юли в 4 часа от дежурна група на Граничното полицейско управление Свиленград в района на ГКПП Капитан Андреево. Мигрантите са открити при проверка на два микробуса и един лек автомобил с хасковска регистрация.

Сред 54-та от Сирия и Ирак имало и непълнолетни.

Водач на чужденците е 23-годишният гражданин на Тунис,

чиято задача била да ги преведе от Турция в България.

В схемата шестимата от Харманли отговаряли за транспорта на чужденците вече на наша територия.

Във всяка от трите коли е имало по две лица с българско гражданство, като единият от тях е бил шофьор на автомобила, уточняват от държавното обвинение.

При провеждането на разговорите с чуждите граждани в ГПУ на Свиленград някои от тях са подали молби за предоставяне на бежански статут у нас, а другите са заявили желание да заминат за Западна Европа, трети обявили, че искат обратно в Турция.

Срещу част от лицата са предявени обвинения  за незаконно преминаване на държавната граница на  Турция с  България.

На 3 август 2015 г. по искане на Районна прокуратура-Свиленград е наложена от Районен съд-Свиленград постоянна мярка „задържане под стража“ на 23-годишния тунизиец. Спрямо шестимата харманлийски трафиканти има мярка „парична гаранция“, а те са се и признали за виновни.

До седем дни двете бързи производства ще бъдат внесени в съда.

От началото на годината досега в Районна прокуратура-Свиленград са образувани 226 досъдебни производства за незаконно преминаване на държавната граница – срещу отделно лице или групи от лица.

Повечето от делата са внесени в съда като незабавни и бързи производства и разследването е приключило в срок между три и седем дни

66 от досъдебните производства са срещу трафиканти-единаци.

За първите шест месеца на 2015 година Районна прокуратура-Свиленград е внесла в Районен съд-Свиленград общо 395 дела или 45 % от общо внесените дела в Хасковския съдебен район, сочат данните.

М. Манолова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини