От х:

Днес в x:

Майки: Децата в забавачките спят в 40-годишни креватчета

Децата ни спят в 40-годишни креватчета в детските градини. За остарялото състояние на обзавеждането в забавачките се жалваха хасковски майки, чиито деца посещават детските градини „Пинокио“ и „Звънче“. „Детето ми спи в легла, в които и аз съм спала навремето“, разказа 38-годишна жена от Хасково, чието дете посещава ОДЗ „Звънче“.

Майките изразиха недоволството си пред областният управител Добри Беливанов на среща в квартал „Орфей“. Таксата за детските градини не отговаря на условията в тях, категорични бяха майките. Според тях не е редно подобренията в забавачките да се заплащат от родителите, а като пример посочиха съседния Димитровград, където всички детски градини са санирани и обновени със средства по програми, финансирани от ЕС. “Подкрепям мнението им и изразявам неудовлетворението си, че в Хасково детските градини и яслите досега не са ремонтирани, а в някои от тях леглата на децата са от около 40 години“, смята Беливанов.

„Периодично подменяме леглата“, категорична бе главният експерт „Детски градини“ в община Хасково Елина Арнаудова, която е и бивш директор на ОДЗ „Звънче“. Тя добави, че подмяната на обзавеждането зависи от делегираните бюджети на детските заведения. Освен това бе категорична, че е невъзможно леглата да са на 40 години, тъй като „Звънче“ била строена през 1981 г. А докато тя била директор, преди около 2 години, креватчетата били подменени на около 30%.

Тъй като през този месец детските градини са в почивка, няма как да се уверим лично дали наистина леглата са толкова стари. Въпреки това Елина Арнаудова обеща да осъществи връзка с една от директорките на въпросните забавачки, за да я отключат утре или другия ден и да снимаме.

От няколко дни като номиниран за кандидат за кмет Добри Беливанов има страница във Фейсбук, където желаещите могат да изразяват мнения и да задават въпроси по теми, от които се вълнуват. Срещата му с майките от „Орфей“ е последната публикация на страницата.

Ива Иванова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини