От х:

Днес в x:

Татяна Дончева: Ако аз бях Борисов, щях да направя същото с Манолова

Сюжетите от тази седмица са различни. Парламентарно представените партии са в цайтнот, коментира изминалата седмица по Нова телевизия Татяна Дончева, лидер на „Движение 21”. Има още тайни сметки - например отношението на Плевнелиев към Реформаторския блок, както и с ГЕРБ.

Той не разговаря сериозно с ГЕРБ по въпросите на референдума и не обсъди тяхната гледна точка. Беше задължен да направи такива разговори, както и за тези детайли - дали е добре да се прави така в днешния ден. Затова ГЕРБ и РБ му показаха жълт картон. Росен Плевнелиев не отигра тактическа добре намерението си. Сега ГЕРБ и РБ му дават знак, а догодина идват президентски избори.

"Има и друг момент, който явно притесни партиите. Референдум и местни избори не е добър ход за определени политически сили. Те имат опасенията, че техните избиратели няма да се оправят на избори и референдум с 3 въпроса”, каза още Дончева. 

Юристката коментира още и мажоритарното гласуване. Според нея то е удобно за партиите, които са на власт и към момента на изборите са на гребена на вълната. 

„Реформаторите са в парламента благодарение на пропорцията. При мажоритарен вот ще им е много трудно", обясни Дончева и поясни: "При мажоритарния вот обаче не трябва да се подценяват и малките партии по места. Местните политически групи може да се окажат препъникамък на големите партии. През 2009-а ГЕРБ спечели тотално без районите на ДПС. При мажоритарен вот не на 100%, а примерно 30%, може да стане така, че в момента ГЕРБ да имат такъв резултат, който да им осигури конституционно мнозинство”, убедена е Дончева.

Дончева не подмина и избора на омбудсман. Тя смята, че е нормална практика постът омбудсман да бъде даден на опозицията. „Какъв ви е проблемът на вас с Мая Манолова?”, попита тя водещата. „Мая Манолова си е измислила Костинброд ли? Не”, категорична е бившата депутатка. Манолова просто е подала сигнала за надпечатване на бюлетини, защото е била длъжна, категорична е Дончева.

За избора на омбудсман лидерът на Движение 21 е на мнение, че не Мая Манолова е проблемът на българската демокрация: „Манолова е активен човек, юрист, с поста ще се справи. Ако аз съм Бойко Борисов, ще направя същото - изваждам си от противниковия отбор един от активните играчи и си улеснявам живота. Като искаха да е някой друг, а не Мая Манолова, защо като се правиха предложения за омбудсман, не направиха по-сериозна кандидатура", риторично попита Дончева

Източник: http://www.faktor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини