От х:

Днес в x:

Пожарникар №1 и почетен гражданин на Свиленград излиза в пенсия

    Шефът на свиленградската пожарна Валентин Ангелов излиза в пенсия. Днес дългогодишният началник си подготвя документите и от началото на другата седмица ще бъде освободен от служебни ангажименти.

    Зад гърба Валентин Ангелов има 33 години стаж в системата, а от 1992 г. насам е началник на районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Свиленград. Висшето си образование завършва във „Висшата инженерна пожаро-техническа школа“ Москва /сега Академия на Държавната пожарна служба/. Той е и първият пожарникар в България, който бе обявяван за почетен гражданин. Огнеборец №1 в митничарския град получи почетния си знак през октомври 2010 г. Признанието идва след като Ангелов се справи отлично с командването на български контингент от 95 пожарникари, които гасиха гори в Подмосковието. Веднага след успешното потушаване на пожарите, той бе награден с орден „За храброст“ от руския президент Димитрий Медведев.

    По време на службата си Валентин Ангелов е изпълнявал трудни професионални задачи. Участвал е в потушаването на големи пожари, при наводнения и други спасителни акции. „Инциденти много, ситуации различни, на моменти ми е било много тежко“, каза пожарникарският шеф, правейки равносметка за своята работа през годините. Той допълни, че тежките моменти са много, особено когато са били застрашени живота и здравето на граждани и негови колеги.

    От сега нататък Ангелов възнамерява да отдели повече внимание на семейството си и особено на сина си, който през тези 25 години е бил лишаван от бащините грижи и внимание. Причина за тази липса е факта, че един пожарникар и особено началник в много моменти трябва да бъде 24 часа на разположение. Именно заради това неговият син се е насочил към друга професия и възнамерява да стане архитект.

    Ангелов ръководеше спасителните операции при голямото наводнение от февруари 2012 г., когато трябваше да се евакуират десетки свиленградчани. По време на бедствието лично директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ /ПБЗН/ комисар Николай Николов му предложи да стане зам.-шеф на главната дирекция, но той отказа високия пост. "Всеки камък трябва да си тежи на мястото, а и исках да бъда близо до семейстово си“, обясни накратко Ангелов причината за отказа. За проявения професионализъм той бе награден с „Почетен знак на МВР III степен“.

    Функциите на Ангелов ще бъдат временно поети от инспектор Ивелин Тонев до провеждане на конкурс за поста.

    Ива Иванова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини