От х:

Днес в x:

Родни пенсионери лекуват бъбреци и рак с канабис

Пенсионери са с повдигнати обвинения заради канабис, който отглеждали в двора си. Тревата им бе отнета след акция на полицията, вдигната на крак по сигнал на техни съседи.

70-годишната Сталинка Каменова е от село Гаврил Геново. Обвинена е в засяване и отглеждане на растения от рода на конопа. В едно ъгълче на двора й са изрязани 35 стръка с общо тегло килограм и 800.

"На това викат канабис. А то не е канабис, а е гръста", казва Сталинка пред bTV. Тя твърди, че растението се отглежда от векове с най-различни цели. От влакната на мъжкото растение на конопа правели черги, а жената ги пази като реликви. "Това е черга от канабис, различно боядисано, тъкано от моята майка и ми е останало за спомен. Имам и други, които са от 40 години нагоре", разказва още тя.

Сталинка и съпругът й обаче си имат враг в селото, с когото воюват заради ливади. Зарекъл се да им отмъсти и го сторил, като надлежно информирал полицията за тревата. Не му е било трудно, защото тя се вижда през оградата. А и те не са крили, че си я гледат.

"Семето го ползвам понякога, аз имам пиелонефрит на бъбреците и когато имам криза, това го ползвам и ми облекчава болките на бъбреците", разказва Сталинка. Затова, когато полицаите се втурнали към десетината й стръка, била много изненадана. Тя обяснила защо отглежда тревата в двора си, на което полицаят й обяснил да отиде в ловно-рибарския магазин и да си купи канабиса, за да го използва за бъбреците.

Същия ден акция е имало и в близкото село Главановци. Растенията от двора на 70-годишния Бойко Михайлов били килограм и 200. Мъжът е обвинен в същото, в което и Сталинка, а съседите недоумяват.

Полицаите попаднали на канабиса на Бойко отново заради вражда - мъжът задържал животно на свой съселянин, защото редовно тъпчело посевите му. "Заради козела влязоха вътре и тогава ги видях, че носят листчета - той веднага го е познал. И казват: това е направено с цел да изкараш някой милион! От половин квадратен метър канабис да изкарам милион?”, разказва Михайлов. Той има енциклопедични знания за лечебните свойства на тревата.

Напълно наясно е, че отглеждането на канабис в България е забранено, но много повече се страхува от болестите и особено от рака. Затова и той не отрича, че си я гледа за лек. "Това помага и за инсулта, догодина ще мисля как ще го правя така, че полицията да не може да го види", обяснява Михайлов.

За засаждане и отглеждане на конопени растения, Законът за контрол върху наркотичните вещества предвижда лишаване от свобода от 2 до 5 години и глоба от пет до десет хиляди лева. Сталинка и Бойко не смятат нито да влизат в затвора, нито да плащат глоби и вече си търсят добри адвокати.
 

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини