От х:

Днес в x:

Кризата в Гърция върна нашенците на тютюна, надникът три пъти по-малък

    Кризата в Гърция върна нашенци да берат тютюн по нивите край хасковското село Манастир. Голяма част от 15-те работници на тютюнопроизводителя Румен Минев са се завърнали именно оттам, заради кризата. „Дойдох си преди два-три дни и сега работя тук“, разказа Иван Асенов. „Работодателите не успяваха да плащат заради ограниченията в банките“, разказа 40-годишният мъж от Динево. Той работил на полето в южната ни съседка в продължение на 10 години. Брат му имал да получава 2500 евро, но на този етап не може да си ги вземе. В същата ситуация била и негова позната, която пък имала 10 000 евро в банка и също не може да си ги получи.

    Друг негов съселянин, който също береше тютюн край Манастир тази сутринт под лъчите на жаркото слънце, бе 35-годишният Румен Руменов. Той пък се завърнал преди 2 г.

    Всеки ден диневци се завръщат на талази от Гърция, разказаха двамата мъже. Според тях в селото вече има около 100-тина души, които са се прибрали заради кризата. „Тука като разберат, че си от малцинството, ти казват, че няма работа“, жалват се двамата мъже, които трудно вързвали двата края със заработеното в България. Те възнамеряват да работят лятото на тютюна, а зимата да заминат за Германия, Холандия или Англия. „Ако ни отворите работа в Хасково, ще работим за вас“, уверяват те. Смятат, че в България няма перспектива, няма шанс. „Отиваш в магазина и оставаш 20 лева за храна и цигари, колкото е надника на нивата край Манастир. И се прибираш вкъщи без пари“, обясняват те положението си.

    Край нивата има и пастир със стадо от 50-тина крави. Мъжът на име Асен обясни, че преди около 5 г. също се е върнал от Гърция.

    „Трудно се намират хора да работят на тютюна“, разказа работодателят им Румен Минев. „В Гърция са работили за 30 евро на ден, а тук за 20 лева, какъв стимул да имат“, коментира дългогодишният тютюнопроизводител, който е и един от големите за областта. „Положителната новина е, че тази година заради сушата реколтата е с екстра качество, растенията са големи, няма и болести“, похвали се Минчев, който отглежда близо 400 дка тютюн – Вирджиния и Ориенталски. Цената на Вирджинията и тази година остава същата – от 4,50 до 5,50 лева за килограм. Хубавото при този сорт е, че съхне за около 3-4 дни и е готов за продажба. А пазар за Ориенталския ще се търси едва след ноември или декември. Дотогава трябва да стои в камери.

    Румен Минчев на няколко пъти се кани да зареже тютюна, но се спира заради инвестициите, които е направил в камери и други съоръжения, възлизащи на около 200 000 лева. За зла участ обаче в средата на миналия месец част от реколтата му - 186 дка Вирджиния била покосена от градушка. Започнахме сезона с 30-40 000 лева щети, обясни земеделецът.

    Той обаче изрази опасения, че не е изключено отново да има проблем с изкупната кампания на Ориенталския тютюн. „Ще бием изкупвачите с балите, ако правят старите номера“, закани се Минчев, който е и член на новосъздадената Национална конфедерация на тютюнопроизводителите, която се грижи за интересите им.

    „Твърдо подкрепям протестите за повишаване цената на тока, защото този месец ще имам около 2500 лева сметка. Като го увеличат с 20%, ще набъбне с около 500 лева“, изчислява Румен. По този начин скача и себестойността на тютюна.

    Ива Иванова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини