От х:

Днес в x:

Лидерът на талибаните Молла Омар е мъртъв


Починал е лидерът на талибаните молла Омар, съобщава телевизия "Ал Джазира", като се позовава на афганистански източници. Талибаните опровергаха съобщението.
Лидерът на афганистанските талибани молла Омар епочинал преди две години в Пакистан, заяви днес високопоставен служител в афганистанското правителство, цитиран от ДПА и БТА.

"Ние потвърдихме с пакистански официални представители и талибански източници, че той епочинал в резултат на заболяване", добавил източникът, пожелал анонимност.

Би Би Си също предаде, цитирана от "Фокус", че лидерът на афганистанските талибани молла Мохамед Омар е починал. Медията се позова на афганистанските власти. 

Талибаните засега не са коментирали информацията. 
Говорителят им заяви, че движението скоро ще направи изявление. Правителството в Кабулобяви, че ще свика днес специална пресконференция по този повод. 

Журналисти в Афганистан също съобщават в "Туитър", че лидерът на талибаните Молла Омар е мъртъв. Те се позовават на доклад на правителството. 

През последните години на няколко пъти се съобщаваше, че молла Омар е мъртъв.  Като например при ракетен удар нанесен от безпилотен самолет през май 2011 година. Талибаните опровергаха тази информация, но оттогава съдбата на лидера им остава неизвестна. 

Молла Мохамед Омар беше водач на талибаните в битките им с други афганистански екстремисти в гражданската война, която доведе до изтеглянето на съветските войски от Афганистан. Той беше в съюз с бившия лидер на "Ал Кайда" Осама бин Ладен. Молла Омар се криеше, тъй като Държавният департамент на САЩ обяви 10 милиона долара награда за главата му.
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини