От х:

Днес в x:

Очакват 40 % по-малко, но по-качествен тютюн от тазгодишната реколта

40 % по-малко тютюн от тазгодишната реколта очакват от Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България.

Спадът обаче е логичен, тъй като през тази година и посевите са по-малко с около 30 на 100 спрямо миналогодишните, коментира председателят на конфедерация Асен Кичуков.

Обяснението за това е отлива от бранша заради проблемите със забавянето на изкупната кампания и ниските изкупни цени на тютюна през последните години.

За сметка на количествата обаче, тази година се очаква суперкачествена реколта заради сухото време.

В момента производителите прибират трета, някъде 4-та ръка от „зеленото злато“, но изкупната кампания все още не е тръгнала никъде в страната. На 50 % от количествата също не са договорени към настоящия момент.

Освен Булгартабак, която вече направи проучване, никоя от другите 4 фирми, сред които и гръцки, които играят традиционно на нашия пазар, не се е появила и никой все още не знае какви количества ще се търсят, обясни Кичуков.

На бг.пазара тази година за първи път по-сериозна заявка дава и един нов играч, който се очаква да изкупува тютюн в цялата страна. Това е БТ Първомай. Фирмата има интерес най-вече към ориенталските сортовете Кабакулак, Бирлей и Вирджиния, което означава, че ще се появи основно на пазара в Хасково и Кърджали, поясни Кичуков.

По думите му едрите тютюнопроизводители маже да отбележат доста добра година, тъй като към изкупуване на родната продукция в големи размери интерес проявяват фирми от Полша, Украйна и Чехия.

Вече има и Японска фирма, която прави проучване на българския пазар както за сортовете, които се произвеждат у нас, така и за количествата, разказа председателят на НКТБ.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини