От х:

Днес в x:

Прокуратурата проверява кмета на Ивайловград за кариерите

Окръжна прокуратура Хасково се самосезира по репортаж, излъчен по една от националните телевизии и започна проверка за извършване на незаконен добив на скалнооблицовъчен материал в община Ивайловград. , без предоставени концесии, както и без промяна на статута на земите, в които се експлоатират кариерите, както се твърди в материала. Още от вчера кметицата Диана Овчарова също е подложена на проверки.

По реда на Надзора за законност и защита на правата на гражданите ще се извърши проверка за спазването на законовите изисквания на Закона за подземните богатства, Закона за опазване на земеделските земи и Правилника за приложение на Закона за опазване на земеделските земи и упражнявания контрол. Целта на проверката е да се установи

Дали се спазват разпоредбите от Закона за подземните богатства, в които са регламентирани задълженията на кмета на общината за осъществяване на контрол по извършването на търсене, проучване или добив на подземни богатства без издадено разрешение или предоставена концесия.

Държавното обвинение ще рови и за броят на нарушенията, установени с актове на оправомощени от кмета длъжностни лица от общинската администрация, на територията на община Ивайловград. Проверява се и броят на кариерите, които се намират в земеделски земи, в които се извършва добив на скалнооблицовъчен материал, и които са с променено предназначение за неземеделски нужди.

Проверката трябва да приключи до 1 септември тази година.  

М. Манолова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини