От х:

Днес в x:

Шефът на пожарната: Спрете да палите Брягово

    Искам да използвам микрофоните и да кажа на всички - спрете да палите край Брягово, апелира шефът на хасковската пожарна комисар Николай Вълчев. Според него огънят край хасковското село, който тръгна рано тази сутрин, е дело на местни хора. До около обяд пламъците бяха унищожили около 1100 декара и бяха достигнали на по-малко от километър от селото. Смятам, че сме създали добра организация и основната ни задача е да опазим селото, каза още Вълчев.

    Драматичното в случая е, че този район гори почти всяко лято от 1987 година насам, откакто е залесен теренът, припомниха хора от селото. Преди няколко години пламъците дори бяха изпепелили няколко къщи.

    „Обидно е за всички това, което става. Постоянно говорим: Не бива това да се прави, онова да се прави, каза шефът на НС “Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, който дойде на място в селото, за да координира действията по гасенето. Той припомни, че за потушаването на такъв пожар държавата харчи много пари. Освен това пожарникари и доброволци рискуват здравето и живота си, борейки се с огнената стихия. За потушаването на пламъците бяха извикани допълнителни екипи и техника от Горското,

    Малко преди 6 часа хора от Брягово докладвали на кмета Делчо Митев, че има пожар. Веднага селският управник огледал положението и сигнализирал на 112. Теренът обаче е трудно достъпен за пожарната техника, което затруднява гасенето. На място са изпратени над 75 души – пожарникари и горски. На помощ са повикани военни, доброволци и верижни машини от полигона в Корен, както и булдозер от Пловдив, за да бъдат направени просеки за локализиране на огъня.

    Въпреки тревожната ситуация, която до голяма степен застрашава селото, голяма част от местните стояха под сянка в центъра и си бъбреха. Кметът Делчо Митев обаче бързо ги нахока и ги мобилизира да тръгват да пазят селото с лопати.

    Ива Иванова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини