От х:

Днес в x:

Лекарите съветват: По литър течност на всеки 10 градуса жега

    По литър течност да се добавя на всеки 10 градуса жега, е съветът на лекарите за поддържането на нормалните функции на организма в следващите дни с очаквани рекордно високи температури.

    Схемата за приемане на течности обясни подробно на жителите на кв. „Орфей“, които днес посетиха медицинските консултации, организирани от ЖГЕРБ- Хасково, д-р Валя Станчева.

    Тя разясни, че общото количество на прием на течности ако навън е 30 градуса, например, трябва да е не по-малко от 3 литра. Ако градусите скочат на 35-се прибавя веднага половин литър, ако живакът покаже 40 градуса, то за добрата ви хидратация трябва през деня да сте приели 4 литра течности-супички,айрян, кафе, но най-вече вода.

    Освен, че даде полезните съвети за здравето, доктор Станчева премери кръвното на десетки жители на квартала.

    С особени наставления тя се обърна към хипертониците, майките на малки деца и възрастните. Според съветите на лекаря хората от рисковите групи трябва да ограничат разходките си в средата на деня и по-възможност да излизат по работа или да пазаруват до 9,30 сутринта и след 19 часа вечер. Белите дрехи от тънки и естествени материи, и шапките трябва да са сред предпочитаните от гардероба в летните жеги. За доброто здраве в жежкото лято не по-малко важни са и храните. Доктор Станчева отново напомни, че трябва да се избягват тежките мазни ястия, а да се набляга повече на плодовете и зеленчуците, на салатите.

    Има идея безплатните лекарски прегледи и консултации да станат традиционни и да обхванат и други квартали на Хасково и околните села.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини