От х:

Днес в x:

Стивън Хокинг и Юрий Милнер в нов проект за откриване на извънземни

Руският бизнесмен Юрий Милнер и британският физик Стивън Хокинг обявиха, че са готови да вложат около 100 млн. долара в нова инициатива за търсене на сигнали от извънземен живот, за което разказали на пресконференция в Лондон, пише РИА Новости.

"Проектът ще бъде напълно аполитичен, нищо не се готвим да крием. Напълно е възможно извънземните да бъдат открити от астроном любител, който говори тук", заявил Милнер в отговор на въпрос, как проектът ще реагира на изискванията на държавите за скриване на истината за извънземните.

В рамките на проекта SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence), който тази година става на 55 години, учените търсят в потока радиосигнали, постъпващи на Земята, "следи" от дейността на извънземни цивилизации. Основател на проекта е астрономът Франк Дрейк, който е създал и прочутата формула за изчисляване на количеството цивилизации в галактиката, с които е възможен контакт – уравнението на Дрейк.

В последните години проектът изпитва трудности с финансирането и главният инструмент на проекта – радиотелескопът Алън (ATA) – можело да бъде закрит поради липса на пари за поддържането му от Калифорнийския университет в Бъркли.

През 2012 година този проблем временно бил решен благодарение на дарение на Франклин Антонио, основател на компанията Qualcomm, който дал 3,6 млн. долара.

Юрий Милнер, известен бизнесмен филантроп и иноватор, заедно с прочутия космолог Стивън Хокинг решили да влеят нов живот в проекта с инициативата Breakthrough Listen, в рамките на която ще бъдат вложени около 100 млн. долара за търсене на извънземни цивилизации.

"Ядрото" на научния екип е гръбнакът на SETI, включително самия Дрейк, Сет Шостак, Мартин Рийз и много други известни астрономи и специалисти по търсене на извънземен живот. Учените всяка година ще наблюдават за сигнали, постъпващи от милиард звезди от Млечния път, и стотици близки галактики.

Към търсенето на извънземни може да се включи всеки желаещ – данните, получени в рамките на Breakthrough Listen, ще се анализират в рамките на системата за разпределени изчисления SETI@home.

"Дори търсенето ни да не завърши с нищо, това така или иначе е интересен научен експеримент, достоен за реализация. Той може да не докаже, че не сме сами в тази Вселена, но значително ще стесни пределите на това, къде следва да търсим извънземни", заключил Хокинг.

 

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини