От х:

Днес в x:

България сведе глава пред Апостола, в Хасково – скромно тържество

    България отбелязва днес 178-ата годишнина от рождението на Васил Левски с поднасяне на венци и цветя в много градове на страната. В Хасково кратката церемония бе пред бюста на Апостола в едноименното училище, присъстваха неколцина граждани и няколко чиновници от общината.

    В Димитровград тържеството бе по-пищно, в града има вече установена традиция да отбелязват 18 юли, датата на рождението му. Прозвучаха стихове, посветени на делото на Левски, както и най-популярните му завети в изпълнение на Общинския ученически парламент.

    Венци и цветя поднесоха зам.-кметът Яшо Минков, председателят на ОбС Стефан Димитров, общински съветници, представители на политически сили, както и на Младежкото Тракийско дружество и дружество "Ангел Войвода".

    Разбира се, 18 юли се отбелязва най-празнично в родния град на Васил Левски - Карлово. По традиция честването започна още миналата събота с Националния събор - надпяване на художествените колективи към клубовете на пенсионера в общината.

    Тържествата днес стартираха в 9.00 ч. с литургия в храма "Св. Николай", където се намира и гробът на майката на Апостола - Гина Кунчева. Малко след 10.00 ч. от там тръгна литийно шествие до централния площад в Карлово.

    В 10.30 ч. се състоя тържествен ритуал по издигане знамената на Република България и град Карлово на площад "20-ти юли". Там по традиция бяха посрещнати и участниците в националния туристически поход "По стъпките на Васил Левски". Походът потегли преди три дни от Плевен. Тази година в него се включиха 220 участници, разпределени в осем лъча. Те се движеха по различни маршрути, по които е преминавал Васил Левски по време на обиколките си из Българско.

    Членове на патриотични партии, симпатизанти, съмишленици от цялата страна и народни представители се стичат в Карлово, за да поднесат венци и цветя пред паметника на Апостола. „Настроението в целия град е като на истински голям празник”, обобщи за  Haskovo.net Павлина Петкова, главен редактор на карловския вестник „Диалог днес”. Тя ни изпрати и няколко снимки от тържествата в родния град на Левски.  

    Честванията на годишнината ще завършат с изнасяне на знамето на Карловския революционен комитет и тържествен митинг-заря на площад "Васил Левски". Там се очаква да пристигнат президентът Росен Плевнелиев, членове на правителството, областният управител на Пловдив Розалин Петков.

    Въпреки скромното отбелязване на годишнината на Левски обаче има кой да отсрами Хасково. Това е големият поет Ивайло Балабанов, посветил на Апостола едно от най-хубавите си стихотворения.

    Ето го:

    ВЪПРОС ЗА ЛЕВСКИ

    Ивайло Балабанов

    Свободен е народът и от душа те слави.
    Защо му трябваш още? Защо не те забрави?
    Защо, съзре ли гарван, си мисли за бесило,
    защо си му икона, защо си му светило?
    Защо ти пали свещи, плете за теб венец,
    нарича те месия, надежда и светец
    и тайничко поглежда към небосвода стар –
    дали по пътя Млечен не слиза въглищар;
    дали луната – тази българска луна,
    е още ясен месец, дали не е с чалма?
    Свободен е народът, свободно вика: „Го-о -л!”,
    но хляб, ако си купи, назаем търси сол.
    След толкова години все същата съдба:
    мизерия, залъгана с коматче свобода.
    Животът озверява! Отечеството гине.
    През още колко мъки ще трябва да премине
    Народът? Той не иска република-менте.
    От новото се плаши, но старото не ще;
    не ще да е прислужник в световния вертеп;
    не вярва вече в никой, очаква само теб.
    Затуй се взира още във небосвода стар –
    дали по пътя Млечен не слиза въглищар...
    Той дваж те поменува, а благославя триж:
    Апостоле, къде си? Дано се преродиш!

    Тодор Кръшков

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини