От х:

Днес в x:

Шефът на Спортното рязал по 100 лв. от едни учители, надувал със 100 на други

    Забележка, предупреждение за уволнение или уволнение. Какво ще е наказанието на директора на Спортното училище в Хасково „Ст. Караджа“ Генчо Генев, ще стане ясно до седмица.

    При всички положения обаче той ще отнесе санкция заради нарушения в училището, открити при инспекция на местния образователен инспекторат, обясни шефът му Иван Панайотов.

    Масираната проверка на РИО на МОН, на МОН и на Инспекцията по труда тръгна преди месец, след като част от преподавателите излязоха с нарочна декларация, а по-късно изразиха и открито недоволството си от своя директор. Преподавателите и по хуманитарните науки и от спортните дисциплини се жалваха, че училището е раздирано от интриги. На свой ред директорът пък хвърли обвинения срещу някои от учителите, че са подправяли резултатите от външното оценяване.

    Проверката на Регионалния образователен инспекторат показва, че повечето от обвиненията на учителите са резонни. Испекторите установили, че директорът е правил удръжки от заплатите на учители заради намалели като численост групи. Така се получила разлика в заплатата на учителите, която при един от случаите стига до 100 лв.

    Друго от оплакванията на преподавателите - че има техни колеги с надути със 100 лв. трудови възнаграждения, също е потвърдено.

    Притеснителното обаче е, че това Генев е правел тайно, което довело и до ескалация във взаимоотношенията.

    Почти двойно завишена индивидуална норма на учителите по спортна подготовка срещу едва 15 лв. допълнителен стимул е също факт, установен от инспекторите.

    По контраобвиненията на Генев за манипулации на резултатите от външното оценяване от Инспектората коментират, че този факт е трудно доказуем. От там обаче е засечено, че в някои от работите действително има попълване с различни химикали. Дали обаче поправките не са били направени от самите ученици, не може да се докаже.

    В момента по проверката се изготвя констативен протокол, след което ще станат ясни и наказанията. „Всички констатирани нарушения не водят до добри резултати в това училищеq от което все пак са излезли през годините спортисти, прославили България като Григор Димитров и сестри Стоеви „, коментира началникът на РИО на МОН в Хасково Иван Панайотов.

    Тъй като Генчо Генев, на който му остават само 2 години до пенсия, в момента е в отпуск, в понеделник ще му бъде връчен протокола и той ще трябва да дава писмени обяснения. От тях ще зависи и тежестта на санкцията, която ще му бъде наложена, коментира Панайотов.

    Той уточни, че дори и ако се вземе решение наказанието за Генчев да не е уволнение, главата все още продължава да виси, защото през следващата седмица трябва да излязат резултатите и от проверките на МОН и Инспекцията по труда.

    Директорът на Спортното Генчо Генев е в отпуск, а телефонът му е изключен. Той бе потърсен да коментира констатациите от проверките. При желание от негова страна Haskovo.net ще му предостави тази възможност.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини