От х:

Днес в x:

Първи магистрат влиза в затвора за корупция


Върховният касационен съд осъди бившия прокурор от Районна прокуратура - Шумен Румен Пенев на три години лишаване от свобода за подкуп от 21 000 лева.
България вече може да се похвали пред Брюксел с първата ефективна присъда за подкуп на магистрат.

Върховният касационен съд наложи три години ефективно за подкуп на прокурора от РП-Шумен Румен Пенев. Делото срещу прокурора приключва три години и половина след зрелищния арест на Пенев в центъра на Шумен, съобщи "Правен свят".

Според обвинението през октомври 2011 г. прокурорът е поискал подкуп от 25 000 лева от адвокат Найден Николов. Всичко тръгва от клиент на Николов - Денчо Денев, който се оплакал в прокуратурата заради спор с адвоката за дължим хонорар.

В резултат на жалбата, срещу Николов било образувано производство за документна измама. Адвокатът се свързал с Румен Пенев във връзка с делото.

Прокурорът му поискал 25 000 лева, като обещал срещу сумата да упражни влияниевърху колегата си прокурор Янко Желязков, за да не повдигне обвинение и да прекрати разследването срещу адвоката.

Защитникът, обаче, казал, че парите са много. Пенев намалил сумата на 21 000 лева, но Николов се оплакал в полицията и прокурорът бе задържан с белязани пари, докато получавал сумата.

Делото срещу прокурора ще се запомни и с различните виждания на въззивната и касационната инстанция по отношение на индивидуализацията на наказанието.

През септември 2012 г. Софийският градски съд призна Пенев за виновен и му наложи три години и шест месеца ефективна присъда. През юли следващата година обаче Софийският апелативен съд измени наказанието на три години условно. ВКС обаче върна делото на въззивната инстанция с мотив, че в конкретния случай не са налице условията за условно наказание и по-голяма тежест имат отегчаващите вината на прокурора обстоятелства.

Това се повтори през 2014 г., като този път САС написа в мотивите си, че е открил нови смекчаващи вината обстоятелства. За такива апелативният съд приема: относително младата му възраст, чистото съдебно минало, добри характеристични данни и семейно положение, нарушение на принципа на чл. 6, т. 1 от Конвенция за защита правата на човека за гледане на делото в разумен срок.

Отегчаващите обстоятелства, според САС, са служебното положение му положение на прокурор в РП-Шумен, обещанието за въздействие върху длъжностно лице, осъществяване на двете форми на изпълнително деяние – искане и получаване на подкуп, планиране на извършване на престъплението, размерът на самия подкуп.

Сегашният, вече трети състав на ВКС, бе длъжен да реши делото. В мотивите си той пише, че не може да приеме за смекчаващи вината обстоятелства младата възраст на Пенев, който към момента на извършване на престъплението е бил на 39 години. 
 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини