От х:

Днес в x:

Спасители предупреждават да избягваме неохраняеми водни басейни

Според синоптиците днешният ден ще бъде един от най-горещите за месец юли. Очаква се температурите да достигнат до 34 C◦. Сред приятните начини да се разхладим е да се потопим във води на различни басейни. В Първомай сме „благословени“ с три къпални, всяка от които си има своите предимства. Но и трите имат един съществен недостатък – трябва да платиш вход, за да се гмурнеш. Ето защо установена практика в горещините е децата да бягат от жегата в неохраняемите водни басейни. Спасителят в плувен комплекс „Цариград“ – Петър Пейков, препоръчва точно това да се избягва, защото рисковете от удавяне са напълно реални. Той и колегата му от басейн „Стремон“ Атанас Статев имат академичната подготовка и освен охранители, могат да бъдат инструктори по плуване. На място и по желание на плажуващите, преди да е отворено за посетители предоставят и тази услуга. Те съветват родителите да не оставят децата си без надзор в басейните с голяма дълбочина. Поясите и плувките не са стопроцентова гаранция за безопасността на децата.

Отговорността децата да се къпят под контрола на квалифициран спасител е най-вече на родителите. Те са длъжни да предупредят децата си за опасностите и по възможност да ги запознаят с правилата за първата долекарска помощ при давене.

При оказване на помощ на давещ се е необходимо към удавника да се подходи отзад, да се хване за косата и през мишниците, да се обърне с лице нагоре и да се извади на брега, без да му се дава възможност да се залови за спасителя, за да не го обърне.

Веднага след изваждането от водата освободете пострадалия от пристягащите го дрехи. След това поставете главата на бедрото си, така че да е на по-ниско ниво от гръдния кош. След това опитайте да почистите устната кухина от тиня, пясък, водорасли, повърнати материи. С няколко енергични пристягащи движения отстранете водата от трахеята, бронхите и стомаха. След това трябва да обърнете пострадалия по гръб, за да му направите изкуствено дишане и непряк сърдечен масаж.

Въпреки това, Петър Пейков съветва, ако не сме сигурни, че можем да извадим давещият се без самите ние да пострадаме, да не рискуваме, а да му подадем предмет, за който да се хване.

Ина Къндева

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини