От х:

Днес в x:

Рухва покривът на 140-годишен храм, търсят се дарители

    Покривът на църквата “Св. Неделя” в хасковското село Мандра е пред рухване и се нуждае от спешен ремонт. Той прокапал още преди години, но при обилните дъждове тази година гредите горе изгнили съвсем, керемидите хлътнали и вътре тече като из ведро. От влагата дървеният под на много места вече е прогнил. Килимите в храма, които са почти нови, ще се прибират и ще се разстилат само за служенията. Това разказа пред Haskovo.net отец Никола, който днес бе в Мандра за да отслужи литургия и водосвет за храмовия празник. На 7 юли православната църква почита великомъченицата Св. Неделя.

    По традиция в селото на 7 юли се дава курбан и тази година не бе изключение. В сенките на огромните орехови дървета в двора на църквата се събраха десетки жители на селото, за да отбележат храмовия празник. В казана вреше агнешки курбан.

    Църквата в Мандра е строена в периода 1874-1887 година, пише над входа на храма. Зидовете й са каменни, от камък е и внушителната камбанария на метри от църквата. Дървените греди на покрива обаче са изгнили и преподреждането на керемидите и отстраняването на счупените вече не върши работа. “От десетина години ремонт на покрива не е правен. Сега трябва спешно да се подмени, защото се руши цялата църква”, обясни Неделя Йорданова, която се грижи за храма.

    “Дано се намерят добри хора, които да помогнат. Църквата в Мандра е в най-лошо състояние от всички, за които отговарям”, допълва отец Никола.

    “Храмът е бил ограбен през 2000 година, откраднати са били всички икони”, разказаха мандренци. По-късно с усилията на миряните от селото били възстановени иконите и църковна утвар и храмът отново оживял. Повечето икони са дар от местни ктитори. Сега отново се търсят дарители, за да се спаси 140-годишната църква.

    Тодор Кръшков

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини