От х:

Днес в x:

Полето влезе в града и застраши движението

    Камиони, претоварени с полска продукция, населиха улиците на Хасково и създадоха реална опасност за движението в града. Характерните за лятото сламени бомби, освен че закриваха видимостта във височина и ширина, ръсеха сламени осколки върху следващите ги МПС-та и се клатушкаха опасно на завоите. Повечето от претоварените с бали камиони наистина минаваха по околовръстните шосета, но немалко караха направо през града. Околовръстното към Кърджали пък се сливаше с едноименния хасковска булевард, по който незабавно се формираше тапа, щом някоя сламена кула се появи там. Камионите и да искаха, не можеха да се движат по-бързо, защото първо, бяха претоварени с по 500-600 бали слама, и второ, стояха толкова нестабилно на пътя, че сякаш всеки по-силен полъх щеше да ги катурне на асфалта. Единствените, които смятаха че всичко им е наред, бяха техните шофьори.

    Фаик Фариз от Кърджали например бе искрено възмутен, че общинска полиция му вдигна стоп-палката на кръговото на изхода от Хасково. Младият фермер от Черноочене съвсем издивя, като разбра, че ще му пишат и акт. Причина - необезопасен и неукрепен товар. „Аз съм международен шофьор, в цяла Европа няма такова нещо, как така ще ме спират“, беснееше Фариз. После, след като пооправи българския, се коригира: „Как така ще ми пишат акт?“ Според него товарът му е вързан като терорист в американски затвор - с въжета отвсякъде, с вериги и куки. Балите в камиона наистина бяха брутално пристегнати върху каросерията, отделно, че явно бяха нареждани от майстор - шахматно и със застъпване, без шанс да се изсулят на асфалта. Не така мислеха полицаите.

    „По закон товарът трябва да е покрит с брезент, иначе се води неукрепен“, обясни патрулиращата двойка от КОРЗ и се позова на Наредбата за опазване на обществения ред в Хасково. В нейният член 35-ти изрично е отбелязано, че „при транспортирането на материали, продукция, стоки и др. през град Хасково, транспортните средства да бъдат съответно оборудвани с брезенти, мрежи“. На камиона на Фаик такива неща нямаше. Заради което ще отнесе глоба между 100 и 300 лв. Това е вторият акт за само за един следобед, който КОРЗ налага за същото провинение. Службата между другото бе и единствената, която дебнеше по пътища и улици за транспортите със слама. Обичайните даеджийски патрули отсъстваха, както в града, така и извън него. Явно и един КОРЗ обаче бе много за сламаджиите, които светкавично разпространиха новината за глобите и принудиха сламените бомби да замръзнат там, където са. Поне три транспорта стояха на околовръстното покрай Ходжова чешма в търпеливо очакване за края на работното време за общинските служители. То е 17.00 и понеже никой не плаща на службата извънредни, те опразват улиците и едва тогава камионите тръгват. Моментът обаче съвпада със следобедния час пик на прибиращите се от работа и задръстванията стават неминуеми. Пръкнал се от близкото поле трактор направи двукилометрова опашка по Кърджалийска, след като запъпли по булеварда с 15 км/час и доведе до ярост върволицата и без това изнервени шофьори. Заради тесния двулентов път обаче изпреварванията бяха невъзможни. Камион с жито пък опасно се заклати на кръговото до „Практис“, докато пътуващите в харманлийско направление намаляваха, за да запазят почетно разстояние до кандилкащото се ремарке.

    Трафикът на МПС-та със земеделска продукция тепърва ще се увеличава, защото жътвата навлиза в разгара си. Заради видимата липса на контрольори, все повече шофьори на камиони, трактори и комбайни цепят през самия град, оплакват се хасковски шофьори. Според тях е въпрос на време да стане някоя беля.

    Г. Христов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини