От х:

Днес в x:

Осмото преброяване Царска България навръх Нова година е онлайн

    „Преброяване на населението в Царство България на 31 декември 1926 година“ е вече в масива на Дигиталната библиотека на НСИ, съобщиха от Института.

    Статистическата информация е 1 346 страници и се пуска за първи път в уебпространството.

    Преброяването на населението от 31 декември 1926 година е осмото поред в Царство България.

    Първите три преброявания са извършени по силата на специални наредби. Последвалите пет преброявания до 1926 г. са регламентирани със закон от 1897 година. Съгласно неговите разпоредби общите преброявания се извършват на пет години.

    Според данните за организацията на преброяването отговарят държавните и общинските служители.

    Контролните функции за работата на потребителите са възложени на агент-контрольори. Общинските власти и кметовете трябвало да оказват необходимото съдействие за правилното и законосъобразно извършване на преброяването. Самата проверка стартира в определен ден във всички 5 749 населени места на страната.

    Преброителите, ангажирани с тази общонационална задача, са общо 36 347, като 5 013 от тях са агент-контрольори. Всеки преброител е трябвало да регистрира 151 души.

    По време на това преброяване Главната дирекция на статистиката организира и първата в в историята мащабна разяснителна кампания за популяризиране на идеята на преброяването и за повдигане на духа на населението.

    За кампанията са отпечатани специални брошури и листовки. 35 000 екземпляра са под заглавие „Апел към учителите в царството“, „Призив към българските граждани“ излиза в 400 000 тираж,„Покана към организациите“ - 65 000 екземпляра, - 50 000 са разпечатаните големи афиши.

    Брошурите и листовките са разпространени сред грамотното население между 25 и 31 декември, а позивите и афишите са разлепени на видни места във всички села и градове на царството.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини