От х:

Днес в x:

При неофициалните резултати: Ципрас може да промени правителството

Преди минути официално приключи гласуването на референдума в Гърция. След 21:00 часа се очакват официалните резултати, но според bTV неофициално 49% от гръцките гласоподаватели са гласували с "не", а 46% - с "да".

Гръцкият премиер Алексис Ципрас може да направи промени в правителството след днешния референдум, съобщи вестник "Нафтемборики", цитиран от БГНЕС.

По данни на изданието в резиденцията на премиера са се провели няколко съвещания в събота (4 юли) с участието на вицепремиера Янис Драгасакис, който е и първи зам-външен министър по международните икономически връзки, както и с Евклидис Цаколотос, който е ръководител на гръцкия екип от преговорящи с ЕС, Европейската централна банка (ЕЦБ) и МВФ.

"На премиера бе препоръчано незабавно да свика съвета на лидерите на гръцките парии и да сформира национален екип от преговарящи. Той /премиерът/ още не е разкрил плановете си в това отношение. Според наличната информация най-вероятният сценарий е извършването на промени в самото правителство", пише изданието.

По данни на вестника това е необходимо преди всичко за подобряване на атмосферата на преговорите с европейските партньори. Освен това "мнозина в кабинета и СИРИЗА смятат референдума за повратен момент", който "може да оправдае промените в правителството".

За днес вечерта е планирана среща във финансовото министерство на Гърция. След нея трябва да бъде отправено питане в Европейската централна банка /ЕЦБ/ за увеличаване на лимита на предоставените средства в рамките на програмата за извънредно снабдяване с валута /emergency liquidity assistance, ELA/. Към момента основния проблем е платежеспособността на гръцките банки – има опасения, че те няма да могат да дават пари заради недостиг на средства.

По-рано ЕЦБ реши да не увеличава финансирането на гръцките банки по програмата ELA, която достига 89 млрд евро. Заради това банките трябваше да спрат работа за една седмица – или до 6 юли. Обемът на частните спестявания в гръцките банкови депозити възлиза на 120 млрд евро. Банките, раздали кредити и предоставили на ЕЦБ гръцки държавни облигации като залог, нямат ресурси за незабавното връщане на тези средства.Междувременно гръцкият финансов министър Янис Варуфакис отново потвърди, че ще подаде оставка, ако резултатът от референдума е "да". По думите му след 5 години на безцелни мерки на тежки икономии "на народа се дава възможност да даде отговор на последния ултиматум на Еврогрупата и партньорите на Гърция /на преговорите за дълга на страната". "Това е свещен момент, който дава надежда на Европа, че общата валута и демокрацията могат существуват съвместно", изтъкна Варуфакис след като гласува.
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини