От х:

Днес в x:

Сирийската армия и "Хизбула" с голяма офанзива срещу ислямистите в Южна Сирия

Сирийската армия и техните съюзници от ливанската радикална групировка „Хизбула" осъществяват голяма офанзива срещу ислямистите, контролиращи стратегически важния град Забадани, съобщава сирийската държавна телевизия.

Забадани, който се намира северозападно от столицата Дамаск, е последният важен град, контролиран от сунитски мюсюлмански бунтовници в района близо до ливанската граница.

По-късно беше съобщено, че сирийската армия и "Хизбула" са успели да превземат Забадани.

Телевизията на „Хизбула" - "Ал Манар", излъчи големи облаци от дим от експлозии, причинени от артилерийски и въздушни удари.

Съобщава се, че цивилните жители са напуснали града.

Бунтовниците, останали в града, се смята, че са били подсилени от стотици бойци, които са слезли от хълмовете на намиращата се в близост ливанска граница. Те са били изтласкани от хълмовете от "Хизбула", които са от шиитския клон на исляма.

Опитите за преговори за мирно решение на конфликта в Забадани са претърпели провал, съобщава „Ал Манар".

Битката за града прие застрашителни размери през последните няколко дни, съобщава кореспондентът на БиБиСи в Ливан.

Забадани е стратегически позициониран близо до основната магистрала, свързваща Дамаск с ливанската столица Бейрут, като контролът на бунтовниците отдавна е трън в очите на сирийското правителство и съюзниците му.

Държавната сирийска телевизия цитира източник от сирийската армия да заявява, че нейните сили са напреднали на няколко фронта, като бунтовниците са претърпели тежки загуби.

Съобщенията за битката за Забадани идват след разгорещяването на сблъсъците в четвъртък и петък в северния сирийски град Алепо.

Сирийските сили извършват въздушни удари в отговор на нападения на бунтовниците срещу няколко района, контролирани от правителството. Според държавната информационна агенция "Сана" атаката е била отблъсната, като са били убити 100 бунтовници.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини