От х:

Днес в x:

Европа не си иска незабавно милиардите от Гърция

    Фондът на еврозоната за спасяване на закъсали държави членки е решил засега да не си иска незабавно отпуснатите на Гърция средства. Два дни преди съдбоносен за Гърция референдум в съобщението се добавя, че се запазва правото това да стане във всеки един момент.

    След пропуснатото плащане към МВФ имаше всички правни основания Европейският фонд за финансова стабилност (EFSF) да изиска от Атина да върне общо почти 131 милиарда евро. Този фонд е основният инструмент, през който минават средствата по втората помощна програма за Гърция, изтекла във вторник в полунощ.

    Бордът на EFSF заседава след това как да постъпи, а съобщението за решението бе разпространено в петък. Пред членовете му имаше избор между три варианта. Първият е отказ от правото да изиска отпуснат заем, което в различни случаи засяга конкретно пропуснато плащане. Вторият е т.нар. ускоряване на кредита, представляващо анулиране на договора за заеми и искане за незапавното връщане на цялата сума и лихвите по нея. Бордът се е спрял на третата опция - "запазване на правата", което означава, че EFSF нито ускорява погасяването на заема, нито се отказва да си събере паритя, просто си запазва правото това да стане на по-късен етап в координация с МВФ, Еврогрупата и Европейската комисия.

    Решението е по препоръка на изпълнителния директор Клаус Реглинг, който в съобщението коментира, че "този фалит предизвиква дълбока тревога, защото нарушава ангажимент на Гърция да спазва финансовите си задължения към всички кредитори и отваря вратата за още по-сериозни последици за икономиката и народа на тази страна.

    EFSF е най-големият кредитор на Гърция. Съгласно т.нар. Споразумение за финансово подпомагане той е отпуснал 109.1 млрд.е вро, по Споразумението за лихвите върху държавните облигации – друти 5.5 млрд. евро, а 30 млрд. евро са преведени по Споразумението за подпомагане на частния сектор.

    Източник: dnevnik.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини