От х:

Днес в x:

Разкриха схема за данъчни измами, нанесла щета за четвърт милион

Във Варна е разбита престъпна схема за данъчни измами, съобщават от пресцентъра на МВР. Схемата е била осъществявана на територията на Варна и областта през периода 1 февруари 2014 - 30 септември 2014 година.

За срок до 24 часа са задържани организаторите - 43-годишен мъж и 42-годишна жена, и двамата от морската столица. От полицията уточняват, че двамата са криминално проявени и регистрирани за съставяне на официални документи с невярно съдържание, както и съзнателно ползване на фалшиви и преправени документи. Над четвърт милион лева е щетата за бюджета.

Разследването е осъществено под ръководството на Варненската окръжна прокуратура. Установена е и схемата, по която двамата организатори са контролирали над 10 търговски дружества, изпълнявали ролята на „липсващи търговци" и „буфери", и обслужвани от една и съща счетоводна кантора.

Дружествата са издавали помежду си фактури за фиктивни сделки със стоки, услуги, електрически материали и строително-монтажни работи. Те подавали справки - декларации по ДДС с неверни данни. Разследващите установили още, че последното дружество, участвало в схемата в ролята на брокер и усвоявало акумулирания данъчен кредит, е било реален търговец на строителни и електрически материали.

От полицията уточняват, че са претърсени шест обекта - счетоводни офиси, магазини, жилищни помещения и автомобили. Те са собственост на съпричастните в престъпната дейност. При обиските са иззети компютърни конфигурации, множество счетоводни документи - данъчни фактури за фиктивни сделки, кредитни известия, разходни касови ордери, квитанции, договори и банкови извлечения.

В Окръжна прокуратура-Варна е образувано досъдебно производство.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини