От х:

Днес в x:

Запушен канал наводни мазета и вмириса блок

    Нетърпима миризма на фекалии блъска в носа всеки, пристъпил входа на блока в кв. “Изток” 14-16. Сградата се намира до ул. “Дунав”, срещу бившите казарми, но адресът й е на ул. “Изток”.

    Запушена канализация във вход А вече две години тормози хората, но от няколко дни положението излиза извън контрол. Отпадни води, фекалии и отпадъци са наводнили мазетата на входа, а нивото е близо половин метър. Живеещите на първия етаж пък са като във филм на ужасите. “Влизам в банята да се изкъпя, а от канала бликат ла*на. Пръскаме с дезинфектанти, но мизизмата е ужасна и не изчезва”, разказва напатилият се Янчо Канев, чийто апартамент е на първия етаж във вход А.

    “От 1.5 - 2 г. е така. Викахме Вик, не успяха да отпушат канализацията изцяло и не след дълго положениет беше същото. Но вече не се търпи”, вбесен е човекът. Днес той извикал за своя сметка частна фирма за ВиК услуги, която обаче също успя да свърши част от работата – нивото в мазето спадна едва с десетина сентиметра.

    “Има някакъв сериозен проблем. Дали е пропадане, дали е затапена тръбата с нещо, трябва да се разкопае и да се види”, казаха работниците.

    Янчо показва шахтата в мазетата на съседния вход Б, където се събират двете канализационни тръби. “Изкарахме оттук две тухли”, показва той.

    Това замалко да скара съседите от двата входа. “Самата шахта е изградена с тухли, какво очакваш да извадиш оттам”, отхвърля намека за умишлено затапване съседът му Петър Стайков. След бурни дебати комшиите стигат до извода, че тръбата откъм вход А прави чупка в самата шахта, където е най-вероятното запушване.

    “Вадили сме какви ли не парцали от канализацията”, признава Янчо.

    Той показва шахтата на метри от блока, където тръбата от блока се влива в централната канализация. “Питали сме в общината дали не може отделна тръба от нашия вход да идва направо тук. Казаха ни, че може, но ще струва към 2000 лева”, разказаха съседите. Сумата още отсега им се струва непосилна и всички са на мнение, че е невъзможно да я съберат.

    Днес съседите са мобилизирани и се опитват да разкопаят шахтата във вход Б, за да се опитат да отпушат тръбата на съседния вход. ВиК фирмата също ще се върне до блока, след като зареди с вода резервоара на автомобила. Дори да успеят за отводнят мазетата, дезинфекцията и отмирисването на входа ще продължи дълго. Ако пък не успеят, ги чака тежко лято, пълно с миризми и зарази.

    Тодор Кръшков

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини