От х:

Днес в x:

"Раната" на Фатих Акин. Премиера (видео)

Голямата война, както са я наричали в началото на 20 век, притежава много характеристики, които разделят времето на епохи, а света – на още по-ясно определени сфери на влияние. Много исторически промени бележат годините след края на тази Първа световна война. За арменския народ 1915 е годината, която вечно ще се помни с геноцида, на който стават жертва над един милион арменци в територията на Османската империя. Днес, 100 години по-късно, в програмата на София Филм Фест бяха включени три филма, посветени на Армения и нейното минало - „Раната” на Фатих Акин, „Чифликът на чучулигите” на братя Тавиани и  „Безкрайно бягство, вечно завръщане” на режисьора Харутюн Хачатрян, който беше и специален гост на София Филм Фест.

Арт Фест и арменската общност в България представят премиерата на най-новия филм на световноизвестния турски режисьор Фатих Акин – „РАНАТА”. Филмът може да бъде видян от 3 юли 2015 година в Дома на киното, Евросинема, Културен център G8, кино „Одеон”, Lucky – Дом на киното в Пловдив, Фестивален и конгресен център – Варна.​

Талантливият немски режисьор от турски произход Фатих Акин се превърна в един от любимците на родната публика с (почти) всички свои филми – „Срещу стената” (2004), „Музиката на Истанбул” (2005), „На прага на Рая” (2007), „Храна за душата” (2009) бяха зрителски хитове, а фестивалът е представял и ретроспектива на режисьора. Сега Акин предлага на зрителите един филм, който пресича страни, континенти, пустини, планини и океани – „Раната” (2014), в който главната роля е поверена на младия алжирски французин Тахар Рахим, добре познат на ценителите на филмовите шедьоври „Пророкът” на Жак Одиар и „Миналото” на Асгар Фархади.

Историята на епическия разказ започва от Мардин през 1915 година. Една вечер турската полиция прибира всички мъже с арменски произход, включително и младия ковач Назарет Мануджиян, който е разделен от семейството си. Години по-късно, оцелял след ужасите на геноцида, той научава, че двете му дъщери са живи. Назарет е обсебен от идеята да ги намери и така попада в пустинна Месопотамия, в Хавана и в безжизнената, самотна прерия на Северна Дакота. Издирвайки семейството си, той се среща с хора с най-различни характери – милосърдни и отзивчиви, но и истинско въплъщение на дявола.

„Раната е епичен филм, драма, приключение и уестърн, събрани в едно. Действието се развива преди 100 години, но историята е съвсем актуална: разказва за война и изселване, представя властта на любовта и надеждата, които ни дават сили да постигнем невъзможното. Раната е завършекът на трилогията „Любовта, Смъртта и Дявола” и изследва темата за „дявола”. Представя болката, която можем да причиним на другите – несъзнателно и нарочно, и показва тънката линия, разделяща доброто от злото. Раната стана много личен филм. Тематично изследва съвестта ми, а формално представя страстта ми към киното.”            
Фатих Акин

„Раната е истински епос в традицията, която днес никой не смее да опита. Филмът е лична реакция към трагична част от световната история и е изключително напрегнат, красив и величествен. За мен е много ценен филм в различни аспекти.”
Мартин Скорсезе

Представянето на „РАНАТА” е част от културния календар на арменската общност в България, с който отбелязваме 100-годишнината от геноцида над арменците


Съвместната инициатива на Арт Фест и арменската общност в България има за цел да провокира всички зрители за среща с най-новия шедьовър на всепризнатия режисьор Фатих Акин, който успя да разкаже историята за геноцида над арменците по завладяващ начин, с невероятни сцени и чудесна актьорска игра.

ФАТИХ АКИН
Роден е в Хамбург на 25 август 1973 г., в турско семейство. Учи визуални комуникации в Хамбургския колеж за изящни изкуства, където се дипломира през 2000 г. Дебютира в игралното кино през 1998 г. с "Кратко и безболезнено", който печели доста награди и подобно на Солино, е номиниран за Германската филмова награда. Акин често се снима и като актьор. Най-големия си успех постига с филма "С глава в стената", за който печели „Златна мечка” в Берлин през 2004 г. Със следващия си игрален филм "На прага на рая" режисьорът получава наградата за сценарий в Кан ’07, четири Германски филмови награди, Европейска филмова награда за сценарий и др. 

Източник: club.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини