От х:

Днес в x:

100 преследват мечтата с второ класиране, 29 отсвириха хасковските гимназии

100 седмокласници преследват мечтаната специалност с рулетката на второто класиране за профилирани и професионални гимназии. Толкова са подали документи да бъдат завъртени отново от системата с надеждата да получат място с по-предното си желание. Това не им носи риск защото мястото им от първо класиране се пази и дори да ги сполети неудача на второто имат гарантирано членство във все пак предпочитана/макар и не толкова/ гимназия.

Във второ класиране участват децата, които са успели да пробият от първи тур, но на приема, но не по главното желание, за което не им е стигнал бала. Същевременно обаче в паралелките попълнени на първо класиране има хора които се отписват за да учат в други региони например. Пъзелът ще се подреди на трети юли, а тези които не ги е огряло винаги имат надеждата на третото класиране, ако разбира се някъде останат свободни места. Тънкостта тук е че за да участваш в третия тур, трябва да се откажеш от спечеленото вече място и да заложиш, че бала ти е по-висок бял спрямо другите неуспели кандидати.

От 818 кандидат-гимназисти с положителни оценки на изпитите по математика и български език, 689 са се записали в школата след първото класиране. 100 искат нов шанс с второ, а 29 въобще не са си дали зор да се занимават с хасковското образование. Това са деца, кандидатстващи в други региони, където са приети или направо са от съседни области и са се презастраховали с Хасково ако не успеят по родните си места. 19 души извън Хасковско все пак са се записали в родните гимназии след като са издържали изпитите. Те са от Стара Загора, Смолянско, Първомайско и Езерово обл. Пловдив.

Г.Христов

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини