От х:

Днес в x:

26-годишен хасковлия с първите 25 000 евро по “Млад фермер”

    Първият договор по новата Марка 6.1 „ Стартова помощ за млади земеделски стопани“ беше вписан в Хасково. Той е на местен животновъд. На парафирането на бизнес плана и заявителните документи в местния офис на ДФ “Земеделие“ присъства лично земеделският министър Десислава Танева, която отбеляза новостите в новата програма. Една от тях е онлайн подаването на документите. Засечката показа, че по електронен път подаването и приемането на бумагите се свежда до около 20 минути.

    Друга от новите позиции по Програмата тази година е помощта, която се оказва на младите фермери от специалистите в офисите за съвети в земеделието в цялата страна, подчерта министър Танева.

    Първият бизнесплан на хасковлията Мирослав Чилингиров бе връчен от главния експерт в териториалния областен офис на Националната служба за съвети в земеделието Недялка Нанева, която е направила разработката абсолютно безплатно.

    Мирослав Чилингиров е на 26 години. По професия е зооинженер. Казва, че кандидатства по програмата, защото има намерение да се развива. От години семейството му има кравеферма, но през месец май решава да основе собствено стопанство с овце. Има 115 животни, а чрез подпомагането от 25 000 евро ще купи още 70 глави добитък, с които ще създаде стадо в млечно направление и ще модернизира стопанството си. Споделя, че се захваща със животновъдство, защото иска да остане в България и да развива фермата си.

    Програма „Млад фермер“, която подпомагаше стопаните при стария програмен период, е била една от мерките с най-голям интерес, подчерта министър Танева. Тя призна, че е имало грешки, засягащи видовете инвестиции, които в новата програма обаче са изчистени.

    По старата програма има сключени 5685 договора. До момента са разплатени близо 80 % от сключените договори за около 285 млн.лв. Както по старата мярка, така и сега, подпомагането е 25 000 евро. Половината от тази сума се плаща авансово, а останалото се изплаща след изпълнението на бизнесплана.

    „Смятам, че службата за съвети в земеделието ще покаже в този програмен период наистина потенциала си и ще бъде партньор за успеха в кандидатстването на фермерите. Един лев от разходите, които Службата е направила за подготовка на документи, е донесъл 45 лв. приходи за земеделските производители“, коментира министър Десислава Танева.

    Новата програма е с бюджет от 35 млн. евро, а приемът е до 24 юли, посочи още министър Танева. Всички подадени проекти ще се рамкират според приоритетите: животновъдство, плодове и зеленчуци, биоземеделие, а предимство ще получават кандидатите със специализирано висше образование в областта на селското стопанство. Министърът прогнозира, че вероятно и в настоящият прием, както и в предходния програмен период, напливът ще бъде по-голям от бюджета.

    М. Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини