От х:

Днес в x:

От юли: На кино и мач с касова бележка

От 21-ви юли доказателството, че сте си купили законен билет за кино върви с фискален бон издаден от касов апарат. Това гласят промените в Наредбата за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства, публикувана току що в Държавен вестник. От указаната дата всички търговци и институции, които дават билети срещу своите услуги, трябва да регистрират и отчитат продажбите си чрез касов апарат. Касовите бележки ще са задължителни не само за кино, а и за посещение в театър, музей, футболен мач и други спортни събития, концерти на любимите ви изпълнители, а също така за ползване на шезлонг и чадър на басейн и на морето и т.н., уточняват от офиса на НАП в Хасково.

Дадат ли ви билет без касова бележка, значи оборотът става на тъмно и вие не може да се възползвате от правата си на потребител – примерно да върнете билета ако не сте получили обещаната срещу него услуга.

Изключение от новото правило ще се прави само за билетите и абонаментните карти за превоз на пътници. Без касова бележка ще се издават билети, фишове, талони и други удостоверителни знаци за участие в хазартни игри. Този тип билети обаче трябва задължително да съдържат трайно вписана при отпечатването номинална стойност и най-малко два защитни елемента върху хартията.

До сега всички търговци и институции, които продаваха билети, не бяха длъжни да се отчитат чрез фискален касов апарат. Отчитането им пак бе строго, но с една съществена разлика – сега ще бъдат дистанционно вързани за НАП за онлайн следене на техните обороти.

Г.Христов

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини