От х:

Днес в x:

Скромен изборен туризъм за местния вот в Хасковско

Изборния туризъм в Хасковско през 2015-та година е повече от скромен на фона на минали години. Това показва справката с ГРАО на няколко общини, които по традиция са налазвани от новодомци преди всеки вот. За периода от 1-ви януари до 25-ти април в община Стамболово са се заселили 160 души, в налитаната като мухи на мед община Минерални бани-460 души, а в областният център новодомците са 800. Заселване в по-късна дата от 25.04 е безсмислено от гледна точка на изборите, защото законът изисква поне 6-месечна уседналост преди датата на вота, която е 25-ти октомври. В момента обаче това изискване търпи промяна и според последните намерения на властта, регистрацията на новозаселилите се ще бъде анулирана.

Те са предимно хора с двойно гражданство, дошли от съседна Турция. Всички са се установили с декларации и покани от наемодатели. Този път няма куриози от рода на 18 души, заселени в изоставена къща или 25 на един адрес. Тези ситуации бяха почти обичайни например в община Минерални бани на предишните избори. Но не и този път.

Спокойната обстановка в Хасковско е повече от изненадваща на фона на инвазията и изборните нарушения, констатирани в други области на страната. Най-засегнати от изборно заселничество са Монтана, Бургас, Шумен и Кюстендил.

Г.Христов

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини