От х:

Днес в x:

Циганите в Гърмен мислели, че къщите им са законни

В община Гърмен са се издавали документи с невярно съдържание.

Кметът Минка Капитанова твърди, че в момента в общината тече проверка, защото са издавани години наред документи с невярно съдържание.

Макар и не конкретно, но според нея, заради тези документи, ромите са смятали, че къщите им са законни.

От Инициативният комитет на протестиращите в Гърмен също са на мнение, че има елемент на предизборна кампания в развитието на ситуацията, но все още вярват в силата на закона. Според негови представители проблемът  е заложен далеч в миналото и поне толкова време ще отнеме и в бъдеще, за да може да се  разреши. Те заявиха, че не искат да водят диалог с ромите, а да се спази законът.

От комитета настояват за незабавна среща с министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и с главния секретар на МВР Георги Костов.

През общината в Гърмен вчера имаше контра-протест - циганите от квартал „Кремиковци" се събраха, за да изразят негодуванието с мерките за събарянето на къщите им.

Според Юлиян Герасимов от Ромския инициативен комитет там, в случващото се в Гърмен има политическа намеса. Въпреки че нито един депутат не е дошъл да ги подкрепи, Герасимов заяви, че неуредиците и напрежението подозрително се проточват.

„Ние не можем да живеем в концлагери.", заяви той и обясни, че около 100 са незаконните къщи и няма как всички те да се съборят.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини