От х:

Днес в x:

Историк: От 70 години всичко важно започва и завършва в Азия

    Трябва да скъсаме с европоцентризма си и да приемем, че всички съществени неща се случват извън стария континент. Това заяви реномирания историк Акад. Георги Марков, който бе в Хасково днес за национална кръгла маса посветена на 70-годишнината от края на Втората световна война. Тя започна в камерната зала на читалище „Заря“. За участие в нея са привлечени някои от най-големите имена на българската история, посветили научните си усилия на изясняването на Втората световна война.

    Именно най-големия катаклизъм в историята на човечеството е водораздела в значението и тежестта на Европейския континент. „Първата световна война започна и завърши в Европа. Втората започна в Азия и завърши в Азия“ поясни Георги Марков, който е известен с книгата си за „другата“ история за войната-тази на победените. „Работата е там, че победителите пишат историята, което не винаги съответства на историческата истина“ сякаш се извини професионалния историк. Малко известен факт например е, че войната започва не на 1-ви септември 1939-та година с нападението на Германия над Полша, а на 18-ти септември 1931-ва година с нападението на Япония над Китай. По това време двете нации са държали 550 млн от 2-та милиарда жители на Земята и затова конфликтът им е определящ за бъдещето на света. Що се отнася до последните щрихи на войната, те са нанесени отново в Азия, в ранните часове на 6-ти и 9-ти август 1945-та година, с пускането на атомните бомби над Хирошима.

    Втората световна война зачева и Студената война, която държи в плен Европа и Света през следващия половин век, допълни още Марков във встъпителния си доклад при откриване на конференцията. В нея лектори са още проф. Димитър Саздов ректор на УНСС, д-р Стефан Шивачев, проф. Искра Баева, проф. Калинова от СУ и др. Във фокуса на повечето от докладчиците е участието на България-в самата война и бойните действия и последващите ги мирни конференции и уреждане на следвоенния свят. Специално вниманише е посветено на действията на Българските войски, първо като съюзник на Германия, после като част от анти хитлеристката коалиция.

    Конференцията е организирана от община Хасково. Продължава два дни, като в програмата за гостите е включено и посещение на музея на тракийското изкуство в Александрово.

    Г.Христов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини