От х:

Днес в x:

На 20-тата си годишнина „Бендида 66“ отново шие знаме рекордьор

20 години след началото на дейността си „Бендида 66“ шие българско знаме – рекордьор. То е дълго 300 м, широко е 16 м и ще украсява ливадата на Роженския събор.

И докато работата кипи идва и поредното признание:  "Сдружение на жените от средното съсловие в България" е класирало първомайската фирма между най-добрите в конкурса за семейно ориентирани фирми. Това се дължи на политиката на създаването на позитивна работна атмосфера,с която да се задържат квалифицираните сътрудници.След националното ниво, конкурсът ще продължи и на европейско, където „Бендида 66“ ще представя България. За победителите ще бъдат направени филми, които ще бъдат излъчени по немски телевизия.

Цехът за знамена на Атанаска Велчева е една от най – известните фирми в града, макар да не е сред най – големите.

Тази година за празника на града кметът на общината Ангел Папазов отличи собственичката Атанаска Велчева за приноса на „Бендида 66“ не само като част от икономиката на общината, а и за издигането на авторитета общината.

Бях горда да получа почетния плакет – разказа Велчева. Тя самата е участвала в общинската администрация, която е изработила и утвърдила символите. - знамето, знака, ключа... На церемонията по връчването на отличието Велчева сподели една мисъл, която определя най – точно нейните разбирания: „Ако искате да вземете най – много от живота, трябва да го превърнете в приключение“. По този начин започва и създаването на фирмата ѝ за производство на българското национално знаме – като приключение и предизвикателство към себе си. В средата на 90-те години се оказва, че няма знамена, а се търсят. С усета на предприемач вижда свободната ниша и въпреки семейния отпор, регистрира фирма. С това съпротивата пада и семейството застава зад нейното начинание. Атанаска Велчева разказва, че в началото е една ръчна машина, собственост на майка ѝ. Малко по- късно материалните активи се модернизират и вече работи с електрическа шевна машина. Минала е и през периода на надомното шиене. „Когато първия път изпращахме знамената, бях събрала цялата рода – разказва собстеничката – лели, братовчедки две вечери вкъщи всички чистеха конци, гладеха, пакетираха. Правихме колети и ги изпращахме по влаковете – тогава още имаше такава услуга. 20-30 колета се натоварват на колата и се разпращат по гарата и пощата“.

Постепенно работата се увеличава, асортиментът се разнообразява, защото клиентите подсказват все нови и нови идеи. Една от новите стоки е лентата“Отличник“. Връща се практиката отличниците да бъдат отличавани и веднага се е появила необходимостта от това изделие, с което са заменени старите картонени ленти от соц-а. Феновете на различно отбори също са клиенти на „Бендида 66“. Търсят се знамена, шалчета, фланелки. Но общинските администрации си остават най-големите клиенти.

А най-голяма помощ е получавала от кмета на общината Ангел Папазов. Винаги я е канил, за да рекламира дейността си пред кметове и институции, винаги я е препоръчвал.

Аз не съм учила никога шеф и кройка – признава Велчева. Развивали сме се малко по метода „проба – грешка“ -шиеш, разшиваш и пробваш докато се получи и стане както трябва. Случвало се е да „крада“ занаят.

„Бендида 66“ дава работа на 15 работници. По всички стандарти това е малка фирма, но 20 години тя не спира да се развива, а обемът работа се увеличава. Причина за това според първомайската Райна Княгиня е, че върши работата си не само с разум, но и със сърце.

Теодора Кирякова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини