От х:

Днес в x:

Пълзящите идват: Змия налази къща на ул. Драгойна

    Нашествието на пълзящите твари в Хасково започна да става масово. За последните месеци поне по 2-3 змии седмично са улавяни на различни публични места или в домовете на хората, съобщават от хасковската пожарна. Последният случай е от вчера, когато стопаните в дом на ул. Драгойна забелязали белезникаво влечуго да се мотае из двора им, лениво пресичайки пространството между пристройка и триетажната жилищна сграда. Паникьосаните обитатели незабавно подали сигнал до пожарната още повече, че според местен познавач ставало въпрос за пепелянка, не за безобиден смок. Екип на отдел „Спасителна дейност“ към местната противопожарна служба се озовал в 15.45 и след операция продължила четвърт час благополучно арестувал влечугото. После гърчещата змийка била напъхана в бидон от минерална вода и откарана по-живо по-здраво. Това последното е задължително, защото змиите са защитен вид и не могат да бъдат трепани. Спасителите ги извеждат извън рамките на града и ги пускат в зоната на естествените им местообитания-ливади и гори.

    Напоследък обаче змийската миграция от къра към градовете се засилва констатират огнеборците. Вероятно заради храна или по-топлите човешки домове, пълзящите все по често стават съседи на хората. Само миналата седмица имаше операции за улавяне на смок изпълзял пред хасковската поща, малко по-рано пък пепелянка цъфнала в дом близо до градската градина. Сигнали за змии има в изобилие от вилните зони, но в повечето случаи екипите отиват там напразно. Змийките се спасяват лесно в градинките или треволяците около вилите. Като цяло змиите се боят от хората и ги избягват при среща. Нашествието им към градовете се обяснява с многото запуснати имоти, а версията че шумът би трябвало да ги отблъсква е несъстоятелна, понеже всички змии без изключения са глухи.

    По данни на хасковското Спешно, до края на май имаше 7 души ухапани от змии. Независимо дали са били отровни или не, процедурата за клъвнатите е една и съща-биене на противозмийски серум. Нямало е случай на усложнения.

    Г.Христов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини