От х:

Днес в x:

Онлайн платформа представя нови туристически продукти в трансграничния регион Хасково – Одрин

Изображение 1 от 5


    На 03.06.2016 г. се проведе Заключителна пресконференция в залата на хотел „Хасково”, гр. Хасково по проект с наименование: Към възможностите и предизвикателствата на устойчивия трансграничен туризъм”, № 2007CB16IPO008-2013-3-069, с договор № РД 02-029-183/ 18.06.2015 г., разработен по Приоритетна ос 1: Устойчиво социално и икономическо развитие, Област на интервенция: 1.2. Повишаване на конкурентоспособността на икономиката.

    Партньори по проекта са Хасковска Търговско-промишлена палата и Търговско-промишлената палата на Узункьопрю, Турция.

    Проектът стартира през м. юни 2015 г. и е с продължителност една година. Изпълнява се в рамките на третата покана по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция 2007 – 2013 г., финансирана от Европейския съюз чрез Инструмента за предприсъединителна помощ и съ-финансиране, осигурено от националните бюджети на България и Турция.

    Основната цел на проекта е да се насърчи трансграничното партньорство, насочено към устойчиво социално и икономическо развитие на областите Хасково и Одрин, на базата на общото природно наследство, разнообразната фауна и културното богатство, за да бъде развит и насърчаван устойчив туризъм.

    Специфичните цели са:

    1) Да се идентифицира потенциала на местните природни ресурси и културното наследство, които традиционно не се считат за туристически обекти и да се промотират с оглед създаването на нови алтернативни туристически продукти, базирани на уникалното богатство на природата и културната идентичност на региона Хасково – Одрин, и по този начин да се насърчи социалното и икономическото развитие чрез устойчив туризъм.

    2) Да се насърчи развитието на регион Хасково - Одрин като нова туристическа дестинация, която предлага атракции за посетителите и организираните туристически групи, интересуващи се от нови форми на туризъм, въз основа на предизвикателството да изследват природни и културни забележителности, различни от традиционно известните дестинации в България и Турция.

    3) Да се насърчи предприемачеството по отношение на природен и културен туризъм от двете страни на границата чрез предоставяне на целенасочени обучения за предприемачи в сферата на туризма и хора, които смятат да работят в тази сфера, от областите Хасково и Одрин, които да представят спецификата на туристическите продукти, разработени в рамките на проекта, с оглед успешното им пускане на пазара, намиране на потенциални клиенти, организиране и доставка на туристически услуги.

    Общият бюджет на проекта е 102 047,09 евро, като средствата от ИПП са 86 740,02 евро (85%), а от националните бюджети - 15 307,07 евро (15%).

    Целевите групи по проекта са:

    • Български и турски фирми от трансграничния регион Хасково - Одрин, предлагащи услуги в сферата на туризма - туроператори, туристически агенции, хотелиери и ресторантьори.

    • Гражданското общество в региона - местни туристически асоциации, нестопански организации, читалища.

    • Местните власти в регион Хасково – Одрин – общински администрации, туристически информационни центрове, музеи, галерии.

    Основите дейности са:

    • 1. Управление и координиране на проекта

    • 2. Предварително проучване на местното природно и културно наследство и неговото оценяване за разработването на нови трансгранични туристически продукти;

    • 3. Провеждане на промоционална обиколка, за представяне на новите туристически продукти на български и турски представители на туроператори, туристически агенции, хотели, ресторанти, местни туристически асоциации и други НПО, ангажирани с насърчаване на развитието на туризма в трансграничната област;

    • 4. Провеждане на 2 обучения за алтернативен туризъм за предприемачи в сферата на туризма и за хора, които смятат да работят в тази сфера;

    • 5. Разработване на онлайн туристическа платформа за създаване на трансгранична мрежа като средство за обмен на ноу-хау и за промотиране на трансграничния регион като нова дестинация.

    • 6. Информация и публичност

    Основните резултати по проекта са:

    • Проведено е проучване на местното природно и културно наследство и е извършен анализ на идентифицираните обекти за потенциала им да бъдат развити като туристически забележителности. Подбрани са 33 туристически обекта от област Хасково и 15 - от вилает Одрин.

    • Създадени са 5 нови туристически продукта – маршрути с обекти от двете страни на границата, доказващи развитието на региона, като нова туристическа дестинация.

    • Отпечатан е триезичен туристически справочник “Природното и културно богатство на регион Хасково – Узункьопрю” – на български, турски и английски език, с електронна версия.

    • Проведени са две промоционални обиколки за представяне на новите туристически продукти на 30 български и турски предприемачи - представители на туроператори, туристически агенции, хотели, ресторанти, местни туристически асоциации, НПО и местни власти, ангажирани с насърчаване на развитието на туризма в трансграничната област. Посетени са 22 туристически обекта.

    • Проведени са две обучения за предприемачи по отношение на алтернативния туризъм в Хасково и Узункьопрю.

    • Разработена е триезична онлайн туристическа платформа, съдържаща информация за целите на проекта, основните дейности, очакваните и постигнати резултати, както и информация за партньорските организации (http://bg-tr-tourism.eu/) Платформата е разработена като инструмент за създаване на трансгранична мрежа, в която да се включват НПО, местни власти, туристически асоциации, туроператори, туристически агенции, хотели, ресторанти и др. от регион Хасково – Одрин. Целта е членовете на мрежата да осъществяват комуникация и сътрудничество помежду си, да подпомагат изпълнението на съвместни дейности за популяризиране на новите туристически продукти, привличане на посетители в региона и организиране на съвместни мероприятия. Платформата беше представена на 13.05.2016 г. по време на работна среща в Узункьопрю.

    Изпълнението на проекта приключва на 18.06.2016 г.


    Тази публикация е създадена с подкрепата на Европейския съюз. За съдържанието на тази публикация отговаря единствено ХАСКОВСКАТА ТЪРГОВСКО-ПРОМИШЛЕНА ПАЛАТА, същата по никакъв начин не може да бъде възприемана като отразяващавъзгледите на Европейския съюз.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Последни новини