От х:

Днес в x:

Швейцария откри най-дългия железопътен тунел в света

Изображение 1 от 2

    Най-дългият железопътен тунел в света беше официално открит в Швейцария след седемнадесет години строеж. Тунелът "Готард" е дълъг 57 км, преминава под Швейцарските Алпи и ще свързва с бърз влак Северна и Южна Европа, предава BBC. Швейцария смята, че тунелът ще промени европейския товарен превоз, тъй като стоките, които в момента се превозват чрез милиони камиони, ще бъдат вече основно транспортирани с влак. Годишно около 28 млн. тона товари се превозват по жп линиите през Алпите, 80% от тях са транзитен трафик. Ползи ще има и за туризма, тъй като влаковете ще могат да карат с висока скорост – до 200 - 250 км/ч.

    Редовните превози започват през декември

    Тунелът ще надмине най-дългия в света в момента железопътен тунел Сейкан в Япония, който е дълъг 53.9 км и свързва основния остров Хоншу със северния остров Хокайдо. Цената му е малко над 12 млрд. долара, като средствата идват от акцизи върху горивата и ДДС, пътни такси за тежкотоварните превозни средства и държавен заем, който трябва да се изплати до десет години. Проектът за тунела беше гласуван и подкрепен на референдум в Швейцария през 1992 г., но строежът му започна няколко години по-късно. Той преминава на 2.3 км под планината и през скали, където температурата достига 46 градуса. Над 28 млн. тона скални блокове са били разкопани, а деветима работници загинаха по време на строежа. Сега тунелът, завършен в срок и в рамките на предварително определения бюджет, ще свързва Ротердам в Холандия и Генуа в Италия, както и Северна с Южна Швейцария доста по-лесно от преди. Ползите ще бъдат не само екологични, но и икономически – транспортирането на стоки с камиони често е придружено със закъснения и инциденти, а времето за превоз ще се скъси.

    Редовните превози ще започнат през декември, а дотогава през тунела ще се извършат около 3000 изпитателни курса. Пътуващите между Цюрих и Милано ще се движат с един час по-малко, отколкото досега. Така времето за пътуване между двата града ще е вече 2 часа и 40 минути. Маршрутът на тунела е прав, вместо да криволичи през планините като стария железопътен и пътен тунел от 1980 г. През новия тунел ще преминават 260 товарни влака дневно със скорост 100 км/ч и 65 пътнически със скорост 200 км/ч.

    Трябва време за икономическите ползи

    На откриването му присъстваха германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд и италианският премиер Матео Ренци. Първият влак обаче, който ще премине през новия тунел на 1 юни, няма да превозва политици или знаменитости, а стотици обикновени граждани, спечелили лотария. Пред Reuters директорът на службата за федералния транспорт на Швейцария Петер Фюглисталер заяви: "За нас да завладеем Алпите е като за холандците да изследват океаните."

    Пред швейцарската медия RTS зам.-председателката на Швейцарския федерален съвет (изпълнителната власт) Дорис Льотар заяви, че с този тунел "Швейцария може да демонстрира, че е лоялен партньор, на който европейците могат да разчитат". Тя обаче добави, че европейците също трябва да изпълнят своята част от ангажиментите си и да подобрят достъпа до тунела в собствените си страни, като засега Италия придвижва своите инвестиции в срок за разлика от Германия, която закъснява.

    Tова означава, че увеличаването на капацитета на маршрутите през Италия, Швейцария и Германия, които ще осигуряват влакове за "Готард", ще отнеме години и поради това ползите няма да бъдат усетени веднага. "Не сме приключили с планирането в Германия. Изоставаме от графика", посочва Хуго Граца от германското министерство на транспорта. Тъй като Швейцария не е част от ЕС, тя трябваше да договори двустранни споразумения с няколко страни в съседство за увеличаването на тези капацитети.

    Източник: www.capital.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини