От х:

Днес в x:

Пародия: 3-ма инспектори пазят 2000 водоема от бракониери

ИАРА ще трябва да се върне към времената когато разчиташе арендаторите да хващат нарушителите/ 11.01.2011 г край Конуш/

Съкращенията в изнесените държавни структури родиха пародийни ситуации. Така например в региона с най-много водоеми в страната останаха само 3-ма инспектори на ИАРА, при това заедно с началника, които да борят бракониерите на рибното богатство. От началото на месеца е омахан 4-я щат, заеман от един от най-опитните рибни полицаи Въльо Георгиев.

От оставащите трима аквакултуристи се изискват подвизи на културисти - да носят на раменете си отговорността за над 2000 язовири, микроязовири и реки прорязващи Хасковско. На всеки от тях има бракониери, а някъде са многобройни като мухи на мед. При това нарушителите са отлично организирани и често пъти по-добре оборудвани от хората на държавата. В резултат на което хасковските инспектори или трябва да ходят по сами, или колективно да бъдат пращани на зелен хайвер. Системата е следната-бракониерска група подава сигнал за бракониери (!?), примерно край село Долно Нанагорнище. След известно време сигнала се дублира и потретва от различни лица. Екип на ИАРА прави акция, а през това време спец командата, спокойно замрежва друго място. Другият вариант е задръстването на Инспекцията със сигнали за много, понякога десетки водоеми с бракониери на тях. Тръгне ли се на проверка, бракониерският улов става на друг язовир, неспоменат в сигналите. В случай че яряджиите се натъкнат случайно на незаконници, последните могат да се жалят, и то с успех, в съда.
„Сега сме в периода на съдебните дела на наложените по време на забраната актове“ коментира разпънатия между оперативна работа и съдебни разправии шеф на областната ИАРА Костадин Костадинов. Поради липсата на ресурс не са хванали мрежари за периода на риболовната забрана, която продължи от 15-ти април доп 31-ви май. Имат много извадени хрилни мрежи с пленена риба, но от „неизвестен извършител“. Все пак е налице солидна бройка актувани-12 за април и поне 8 за май. Главното престъпление е улов с парашути, плюс обичайните нарушения-без риболовен билет, нощен риболов и т.н.

Географията на бракониерите също е донякъде променена. Вместо на и без това обезрибения яз. Тракиец, мрежари, токаджии и парашутисти ходят на Марица. Основната концентрация на нередовни рибари е по поречието между Любимец и Свиленград, не че няма изключения и в другите общини.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    На
    набора
    16 0
    18:54, 8 юни 2015
    Най големия гад който бракониерства с ток е сина на Митю-минерала от Микн Бани тоя ако го барна на някой язовир бедна му е фантазията какъв хуй ще яде
  • 2
    Sd
    sdass
    11 0
    20:28, 8 юни 2015
    Също голям бракониер е и Тахо от Болярово !!!
  • 3
    Иа
    ИАРА - джия
    0 -4
    20:34, 8 юни 2015
    моля авторът да види как би звучало жаргонно длъжн... Виж коментара
  • 4
    Ва
    василев
    8 0
    20:40, 8 юни 2015
    Всички ги знаят бракониерите - колко групи са и къде пласират рибата.Кой с кого играе?Примерно,в търговията къде се продава жива риба?Всеки си плаща и така си върви от едно време.
  • 5
    Ми
    митака- ръба
    4 0
    22:37, 8 юни 2015
    ами тоя красимир във средата на снимката го изгониха от тролейбусен транспорт поради некърдърност и мързел сега пак ли отиде във рибното жалък нещастник
  • 6
    Jo
    joro1755
    1 -1
    22:57, 8 юни 2015
    ок
Последни новини