От х:

Днес в x:

Информатор на ФБР призна за подкупи във ФИФА

Привлечен като информатор на ФБР призна, че във ФИФА са взимали подкупи при избори за домакинства на световни първенства.
Бившият генерален сектерат на КОНКАКАФ (Северна и Централна Америка и Карибски басейн) и бивш член на изпълкома на ФИФА Чък Блейзър е признал, че са взимани подкупи при избора на домакинствата на Световните първенства през 1998 година (домакинство на Франция) и през 2010-а. 

Блейзър в момента е привлечен в качеството си на информатор от ФБР. 

Новината беше съобщена най-напред от журналиста на Скай Спортс Брайън Суонсън на личната си страница в социалната мрежа Туитър, предаде БТА.
 
"Аз и други членове на изпълкома на ФИФА се съгласихме да вземем подкупи за избора на Южна Африка за домакин на Световното първенство през 2010-а година. Аз спомогнах да бъдат раздадени подкупи при избора на страната-домакин на Световното първенство през 1998-а година", са цитираните думи на Блейзър на страницата на репортера. 

Както се казва по-нататък, Блейзър е помогнал да се вземат подкупи от Мароко, която също е претендирала за домакин на Мондиал 1998. 

Американският информатор също така разкрива аналогични случаи при избора на домакин на Златната купа на КОНКАКАФ през 1996-а, 1998-а, 2000-а, 2002-а и 2003-а година. 

На 27-и май в Цюрих бяха задържани седем високопоставени чиновници на ФИФА по подозрения в корупция. Предполага се, че те ще бъдат екстрадирани в САЩ, където ще им бъдат повдигнати обвинения. 

Заподозряните и арестувани до момента лица "са използвали банкови структури на САЩ" за получаване и прехвърляне на незаконно получените средства. 

По информации на Си Ен Ен пък Блейзър е ключова фигура в разследването

"Подозренията върху него паднали, след като дълго време не е плащал данъци върху доходите си и сега се е сблъскал с перспективата да бъде осъден на сериозен срок лишаване от свобода".
 
"За да се спаси и да облекчи съдбата си, той е станал информатор, който предоставя документи и аудиозаписи от срещи с колегите си от ФИФА, които доказват нечистоплътни машинации, се казва още в информацията на Си Ен Ен.

Междувременно генералният секретар на ФИФА Жером Валке каза, че няма намерение да подава оставка и няма да прави "никакви заявления", предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА.
 
Във вторник Ню Йорк Таймс обвини Валке в това, че през 2008 година той е превел 10 милиона долара на сметката на бившия вицепрезидент на ФИФА Джек Уорнър. 
В момента Уорнър е един от арестуваните в Цюрих високопоставени чиновници на федерацията.

Домакинствата на Русия и Катар

Неназован източник от ФБР е съобщил, че Бюрото ще разследва как са получили домакинствата на световните първенства Русия (през 2018 г.) и Катар (2022 г.).

Двете страни вее отрекоха да са манипулирали избора.

Катар: Няма да изгубим домакинството

Външният министър на Катар Халед Ал-Атия заяви, че няма никакъв начин неговата страна да загуби домакинството си на Световното първенство по футбол през 2022 година.
 
Ал Атия добави, че критиките към Катар са част от антиарабска кампания.
 
"За някои хора е много трудно да приемат, че арабска ислямска страна е получила този турнир, сякаш това право не е достъпно за арабските страни. И аз вярвам, че предубежденията и расизмът са водещите в смазващата кампания срещу Катар", коментира висшият политик, след оставката на президента на ФИФА Йозеф Блатер. 

Именно Блатер, който подаде оставка, беше най-големият поддръжник на Катар да бъде домакин на най-голямото футболно събитие. 

При избора за домакин на въпросното Световно първенство катарците победиха Австралия, Япония, САЩ и Република Корея.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини