От х:

Днес в x:

MH17 e свален от украинска ракета, разкри руският концерн „Алмаз-Антей"

Разбилият се в Донецка област пътнически самолет с полет MH17 на Malaysia Airlines на 17 юли 2014 година е свален с управляема зенитна ракета от комплекс „Бук-М1".

Това съобщиха на пресконференция специалисти от руския концерн „Алмаз-Антей", който е специализиран в производството на комплекси за противовъздушна и противоракетна отбрана. Дружеството е производител също на „Бук" системата.

Концернът е провел разследване и анализи, които разкриват, че ракетата е свалена с „Бук", използван от украинската армия. От информацията става ясно, че ракетата е изстреляна отконтролирана от правителството територия.

Беше установен моделът на системата по време на първата фаза от нашето разследване. Той е „Бук-М1" ( по класификация на НАТО SA-11), ракетата е 9М38-М1, а бойната глава е 9H314 (M)", заяви главният инженер Михаил Малешевски.

Руските военни използват ракети „Бук" 9M37. Ракетата 9М38-М1 не се произвежда в Руската федерация от 1999 година - преди създаването на „Алмаз-Антей", отбелязват от компанията.

Украйна е разполагала с 991 ракети 9М38-М1.

От анализа на компанията става ясно още, че само ракетата 9M38M1, която вече не се произвежда и е използвана само от Украйна, може да нанесе такива щети върху фюзелажа на самолета.

Според Малешевски компанията е готова да продължи разследването с независими експерти, за да се потвърдят откритията.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини