От х:

Днес в x:

Черешите поскъпват пет пъти от градината до магазина

Стопаните недоволни от 50-60 ст. изкупна цена, търсенето е по-слабо заради руското ембарго

Черешите поскъпват 5 пъти от градината до магазина. Това стана ясно след началото на изкупната кампания. Вчера община Кюстендил, която е най-големият производител на червеното злато, обяви старта със заповед на кмета Петър Паунов.

Началната изкупна цена на вкусния плод е 50-60 стотинки, а крайната по софийските магазини - 2.50 -3 лв. До преди седмица червеният плод достигаше космическите 8-10 лева за килограм в столицата и 5 в Кюстендил и Благоевград. Сега, след Черешова задушница, цените стремително вървят надолу. "Чакаме всеки момент кюстендилските да залеят пазара. Тогава цената на едро на вкусния плод пада до 70-80 стотинки за килограм, а за крайния потребител няма да е повече от 1,50 лева за кг", прогнозира благоевградският търговец Венцислав Лудачки. Той и колегите му предпочитат да продават череши от Петрич и Кюстендил, а не вносни. Категорични са, че нашите са по-вкусни.

Още преди две седмици по столичните пазари се появиха ранни череши по 8-10 лв. килограм, които продавачите бяха определили като "кюстендилска хрущялка". Такъв сорт обаче няма и това възмути кореняци кюстендилци, които работят в София. Заради закъснялата пролет тази година дори най-ранният сорт "11 май" стана готов за бране тъкмо за Черешова задушница, съобщиха производители. По пазарите в района червените плодове се продават от 2 до 5 лева килото. Продавачите ги калибрират и разделят, за да може от по-едрите и качествените да изкарат по-висока цена.

Земеделците в Кюстендилско пък се оплакват, че нямало търсене на пресни череши за износ заради руското ембарго, а тези за преработка ще са на цени много под един лев. През миналата година изкупната цена на черешите в Кюстендилско започна от 60 ст. за килограм. Сега се очертава същата картина и даже по-ниски цени. С узряването на по-късните сортове цената ще расте, надяват се производителите, които все по-често търсят реализация на най-качествените плодове по пазарите за прясна консумация.

"Аз лично предадох две касетки череши, набрани от градината ми. Изкупуват ги по 50 стотинки, което е много ниско като цена", заяви пред "Стандарт" кметицата на сливенското село Тополчане Веселина Калчева. Там има общо 3 пункта за изкупуване на череши. Двата са на общинска територия на 20 метра един от друг, а третият се намира в частен двор. Хората са недоволни, защото 50 стотинки е много ниска цена, нямат обаче къде другаде да ги дават, затова се предават. Другият вариант е да ги правят на ракия, каза Веселина Калчева. Тя е недоволна от факта, че ощетеният отново е селянинът, който произвежда, а търговците със сигурност получават в пъти повече. "В нашия район има много череши, има хора, които имат по 100 декара, наемат работници и тази цена не ги устройва, защото трудът и разходите са големи, а в крайна сметка парите, които получават, са малко", бе категорична кметицата. Местните хора са притеснени, че цената ще остане почти същата и след седмица, когато излизат средноранните череши. Те са най-вкусни и най-качествени. Тогава вече недоволството ще е голямо, ако цената не се вдигне, твърдят производителите. Проверка на "Стандарт" установи, че в понеделник в пункта за изкупуване на череши в село Гавраилово цената бе 60 стотинки. И при нас тръгнаха с 50, но вече вдигнаха на 60 стотинки, каза кметът на Гавраилово Димитър Андреев. На този етап в района няма проблеми при предаването на вкусния плод. Общо 34 пункта за изкупуване на череши са регистрирани в община Сливен, показа проверката на "Стандарт". Фирмите плащат по 40 лева за разкриване на пункт и още 55 лева за документацията, която попълват, обясни Гергана Савова, началник на отдел в сливенското кметство. Тя каза, че общината е изпратила нарочни писма до МВР-Сливен за оказване на съдействие по охраната на изкупвателните пунктове. С тази задача денонощно е ангажирана и общинската фирма за охрана в Сливен. На този етап нямаме проблеми, казаха от фирмата.

Приемат стоката срещу документ за собственост

Изкупуването на черешите в Кюстендилско може да става само след представен документ за собственост или наем на черешовите градини, става ясно от заповедта на кмета на общината Петър Паунов. Изкупвателните фирми трябва да предоставят на продаващите череши документ за изкупеното количество, съгласно Закона за счетоводството.
Черешите ще се изкупуват сутрин от 9 до 22 часа вечерта, а берачите могат да работят по масивите с час по-рано, но не по-късно от 20 часа. При наемането на берачи собствениците и ползвателите на черешови масиви трябва да осигурят непрекъснато техен представител сред тях, който да ги придвижва от и до изходния пункт в началото и края на работния ден.
Вече е утвърден и списъкът на пунктовете, които ще бъдат разкрити. Общият им брой е 80, посочиха от общинската администрация. Местата са определени от общинската дирекция "Икономически дейности", съвместно с кметовете на кметства, като се спазени изискванията за безопасност на движението. Фирмите прекупвачи са представили удостоверение за актуалното състояние, а разрешителното за разкриване на пункт се издава след плащането на такса в размер на 15,20 лв./кв. м за месец.

Чакат до 7000 т добив в Кюстендил

6000-7000 тона череши ще се съберат тази година в Кюстендилско, прогнозира директорът на Института по земеделие проф. Димитър Домозетов. Миналата година беше около 6000 тона, а по-миналата около - 10 000 т. Според него черешовата продукция в Кюстендилско не е засегната фатално от падналите градушки. По-засегнати са масивите в около селата Драговищица, Тишаново и Дяково. Оценката на специалистите е, че тази година цъфтежът на черешите в цялата страна е бил много добър, но плод са завързали 30- 32% от цветовете, а това е малко под нормалното. "На много малко места се използват кошери с пчели в масивите. Задължително трябва да има поне два-три кошера на 10 дка череши", категорични са от земеделския институт. Те препоръчват на стопаните там, където е падала градушка, да пръскат плодовете с препарати, съдържащи мед. Опасенията тази година са да не вали дъжд около 10-15 юни, защото тогава плодовете може да се напукат много и да се компрометира реколтата.

Големите производители на червеното злато на Кюстендил очакват богата, но не особено качествена реколта, а се притесняват и от късни слани, защото по върховете на Осоговската планина има още сняг.

Монаси продават биоплодове

Монасите от манастира "Благовещение" край кюстендилското село Копиловци търсят директна реализация на плодовете си на пазара. Тяхната градина не е много голяма, но пък има от всички сортове, като се започне от най-ранните. Плодовете, които вече са набрали, отиват на сергията на пазара в столичния квартал "Младост". Всеки петък там ходи да продава лично и един от монасите. Доставят и на някои от биомагазините. Имаме и свои постоянни клиенти, които ни имат доверие, сподели игуменът на манастира архимандрит Касиян. Като християни нямаме право да лъжем хората и затова не пръскаме дърветата с химикали, коментира той, за да обясни, че при тях реколтата не е както в големите масиви. Едва през последните години са прибягнали към природни средства, с които да третират плодовете. Цената определят по себестойност, но се придържат към най-ниските пазарни цени, защото осъзнават, че хората са бедни. Градината си разширяват с фиданки от собствен разсадник и се стараят да опазят традиционните за района стари сортове череши, които според тях са и най-вкусни.

Жандармерия пази реколтата

Денонощно обхождат градините заради ромски набези

Държавата впряга цялата си мощ, за да опази черешовата реколта от набези и през тази година. Градините отново ще бъдат завардени от полиция, пожарна и жандармерия. Силовите структури ще се включат активно в дейностите съвместно с местните власти. "Планираните мерки имат за цел опазване на селскостопанската продукция от престъпни посегателства и осигуряване на пожарна безопасност по време на кампанията за прибиране на реколтата", съобщиха от МВР. Частните патрули започнаха да вардят в черешовите градини още от края на май. Във войната за черешите и тази година ще влезе техника, която охранява държавната ни граници. Термовизьори, кучета, денонощни обходи и камери ще пазят сладкия плод от ромските набези.

Предстоят срещи с кметовете, с председателите на земеделски кооперации, управителите на фирми и земеделските производители за уточняване на конкретните стъпки в охраната на масивите и складовите бази за съхранение на прибраната продукция. При необходимост ще има засилено полицейско присъствие в районите с обособени пунктове за изкупуване на череши. Към акцията се включват и КАТ, които ще правят проверки на автомобили, транспортиращи череши, за това дали спазват изискванията за безопасност. Планирани са и други проверки и специализирани операции съвместно с представители на различни държавни контролни органи. В рамките на организацията служителите ще вземат под внимание резултатите от минали кампании за опазване на реколтата, както и изводите от тях с оглед преодоляване на възникнали затруднения и недопускане на пропуски в работата. От Кюстендил и Сливен, където са най-големите черешови масиви, вече са се активизирали и са изпратили писма за охрана на градините и изкупвателните пунктове.

Практиката да се пазят черешовите градини в Кюстендил беше наложена през 2010 година, след като група роми нападнаха и пребиха пазачи на черешова градина в землището на село Шишковци, а при побоя загина един от охранителите - 46-годишен мъж. От тогава брането и изкупуването на плодовете става по специален ред и изисквания, които се спазват от всички, а посегателствата върху продукцията са минимални.

Арестуваха крадци в Петрич

Любители на чуждите череши се оказаха в ареста на полицията в Петрич. В момент на извършване на кражба на вкусния плод от градина с черешови насаждения край южния град полицейски служители на РУ-Петрич са задържали четирима роми от Петрич - двама мъже, на по 33 години, и две жени, на 24 г. и 30 г. Те пристигнали в чуждия имот към 8,30 часа в събота. Изпочупили много от клоните, за да оберат от тях черешите. Задигнали към 15 килограма, когато били заловени от полицаите. За случая е уведомена Районна прокуратура - Петрич.

Източник: http://www.standartnews.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини