От х:

Днес в x:

Не сме доволни от декларацията за арменците и оградата по границата, обяви турският посланик

В Турция се приема със съжаление декларацията на българския парламент от 24 април за съдбата на арменците в Османската империя и има недоволство, заради изграждането на ограда по границата между двете страни, каза днес по БНТ турският посланик Сюлейман Гьокче. Според него не е от съществено значение, че в декларацията на Народното събрание не се използва думата геноцид, "защото това е по-скоро семантичен спор".

"Единственият парламент, който взе такова решение, е българският, това не може да се омаловажи. Още две страни приеха декларация в тази посока – Австрия и Боливия, но те не са съседи на Турция", обяви дипломатът.

По повод оградата по границата, която да спира бежанците, посланикът посочи, че България е суверенна страна и сама взима своите решения, но изграждането й създава недоволство. На въпрос дали съоръжението е обида за Турция дипломатът посочи, че по-скоро дава повод за размисъл за политическото послание, което този акт излъчва.

Сюлейман Гьокче подчерта, че броят на бежанците в България е под 10 000 души, като повече от половината от тях са влезли от Гърция, но не се мисли за ограда и по тази граница. "В Турция има 2 млн. бежанци, ако не си сътрудничехме, тогава бежанците в България биха били много повече", подчерта дипломатът. Според него именно сътрудничеството, а не оградата са довели до намаляване на броя на бежанците.

Сюлейман Гьокче каза, че все още не е имал разговор с новия български посланик в Турция Надежда Нейнски. "Тя е човек, познат в Турция, който се радва на почит и уважение, има държавнически опит и опит на дипломат, обобщи посланикът.

Според Сюлейман Гьокче за Турция е важно да изпълни критериите за членство в ЕС, а решението дали ще бъде приета в съюза е политическо. Дипломатът смята, че България и Гърция имат най-голям интерес страната му да бъде приета в евросъюза.

В отговор на въпрос турският посланик каза, че между България и Турция няма въпроси, решаването на които да е свързано със сериозни затруднения. Дипломатът каза, че тази година Турция ще бъде посетена от около 1.5 млн. българи, а поне 750 000 турски граждани ще дойдат в България.

Сюлейман Гьокче уточни, че общият брой туристи за годината е 42 млн., което поставя Турция на шесто място в света по този показател. Според него успехът на турския туристически продукт се дължи на креативността, здравата работа, следенето на трендовете.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Се
    СЕЛЕНЖЕР
    20 -2
    16:12, 31 май 2015
    Аз пък не съм доволен от положенито в одринска тракия и българите убивани и мачкани там от 1912 година насам...относно мрежата мястото и е на сто километра на юг и се радвайте за това...
    • 00
      0010
      17 -2
      17:58, 31 май 2015
      И аз не съм доволен ,че искат да правят църквата Света София джамия ,ама тоя фес не го интересува това .
    • Jh
      jh
      2 -5
      22:29, 31 май 2015
      100 км. На юг или2000 на север до виена имам предвид., , на мрежата местото не ме интересе ама коловете са вашите маки и систерс даже и за вас копелдаци
  • 2
    Ба
    БАЙ УЙ
    6 -1
    22:52, 31 май 2015
    Разбирам колко е трудно в 21 век да си обрязан педераст и с купена диплома подарък от партия ду пи се.
  • 3
    Ре
    РЕЗПРОМ-ВЕСЕЛ ДОМ
    5 -1
    23:02, 31 май 2015
    Резачка тъпа виена е на запад,а не на север боклук миризлив.иди 2000 километра на север там руснаците само размитат за пачи.
  • 4
    Ha
    has
    0 -1
    09:52, 1 юни 2015
    Много лесно и удобно е да се правиш на велик пред по-малки държави. Ако си наистина такъв се мери с големите. Каква е реакцията на Турция, спрямо Русия, чийто Президент бе в Армения за отбелязване на 100г от Геноцида над арменците. Руският Президент бе на мероприятие с това наименование. Говори се за Българския Парламент, където тази дума не бе и записана в Декларацията.
    • 00
      0010
      1 -1
      18:20, 1 юни 2015
      Пред големите те не говорят така .Тогава феса е свикнал да се наведе и хване палците на краката и спокойно да изчака да го обидят отзад .
  • 5
    Ve
    velomaster
    0 0
    09:03, 4 юни 2015
    Тоя шемет да се е*е в г*за!
Последни новини