От х:

Днес в x:

Млечна кухня сервира храна с тел за бебета, крие алергени

Клиенти на млечните кухни са бебетата. Едно от тях получило храна с тел /сн. архив/

Млечна баница с тел е част от менюто на млечната кухня в Хасково. На непривичното за баница допълнение е попаднала хасковлийката Снежана Чолакова след като вчера взела порциона за своята 13-месечна дъщеричка от пункта в кв. Хисаря, бившата ЦДГ №5 „Пинокио“. Мъничето не успяло да изяде всичко и баницата била запазена за тази сутрин.

При опита да накъса баницата на по-ситни парчета ужасената майка забелязала сред продуктите метална тел. „Бе като от тези, с които се връзват найлоновите опаковки на хляба“, обяснява Снежана и придружава сигнала си със серия снимки. На тях личи, че телта е плътно завита между листата на баницата, така че едва е паднала случайно при разопаковането на някой хляб, по-скоро е била сготвена заедно с продукта. „Нямам думи да опиша възмущението си. Това е недопустимо. Метал в млечната баница. Ужас!“, ядосва се Снежана, чието живо майчинско въображение бързо нарисувало какво би се случило, ако детенцето и погълне телта. Снежана незабавно занесла обратно храната в млечния пункт. От страна на работещите там срещнала пълно разбиране. „Хората се притесниха - те винаги са толкова чисти и спазват всички норми в предлагането на храната. Не съм видяла лелка без шапка за коса и без ръкавици“, разказа Снежана. Пунктът обаче бил само разпределителен, храната пристигала в Хисаря от кухнята-майка на фирма Дусман, която зарежда всички социални заведения в общината. Не станало ясно баницата така ли е донесена от фирмата за кетъринг или телта е попаднала впоследствие в манджата.

Като не получила отговор на въпросите си, Снежана подала официална жалба до БАБХ с оплакване от предлаганата храна. Към която имала и други забележки.

Според промени в наредбата за етикетиране на хранителните продукти, на етикета трябва ясно да да изписани алергените. „Нито веднъж не съм видяла нещо такова в менютата им“, категорична е Снежана. „Примерно кисел, с пресен сок. Обаче голямото ми дете /5.5 години/ има алергия от мъхести плодове и не пие соковете им. Ако и малкото е наследило алергията, трябва ли да го открия по трудния начин - с някоя криза“, съвсем логично пита майката. Според нея в менютата не са посочени още дали предлаганото мляко е със сухо или само прясно, в бисквитената торта има ли използвани ядки, които също са алергени и т.н. Че подобни указания не са видели никъде, свидетелстват и някои от останалите майки, вземащи продукти от кухнята. Повечето чистосърдечно си признаха, че нямат представа дали децата им страдат от алергия. Нямат представа и от наредбата за етикетиране, но това не пречи тя да съществува. „Доставчикът изпраща менютата за млечната кухня. Ако на тях има описани алергени, ще ги разпечатаме с алергените за да ги видят родителите“ коментират от хасковска забавачка където има пункт за млечна кухня.

8-те млечни пункта в Хасково се обслужват от съответните детски градини, но забавачките се явяват само разпределители на храната, която пристига директно от доставчика

Реакцията на доставчика, фирма Дусман, пък илюстрира защо нараства отчаянието на родния потребител от чиновниците. Като за начало посоченият телефон в интернет на хасковския клон на Дусман даваше само свободно, дълго преди края на работния ден. После се оказа, че май имало и друг телефон, който ни даде централата в София. На него вдигна г-жа Зоя Даскалова, отговаряща за млечните кухни на фирмата в Хасково. Отказа въобще да изслуша въпроса. Направо заяви, че не знае какво става в поверените й млечни кухни и побърза да прехвърли топката върху Валентина Арабаджиева, началник на хасковския клон. Но не даде телефона й. Откритата с големи усилия, госпожата се отнесе с пълно пренебрежение към оплакването и въпросите. Отказа да коментира и си изми ръцете с директор от София - Васил Попов. Само той можел да говори с медии. На телефона на г-н Попов обаче отговори секретарка и, разбира се, шефът не бе в офиса. Предадохме проблема и помолихме за коментар, чрез нея или директно от г-н Попов. След кратко забавяне ни уведомиха, че сега не става – не можело преди понеделник, и то писмено. Секретарката обаче намекна какво я очаква жалбата на Снежана - “Как е сигурна, че това е от нас. Няма доказателство. Трябва да покаже протокола за „находката си“, иначе просто си говори“, авторитетно завърши госпожата и посъветва въпросният протокол да бъде приложен към въпроси към нейния шеф в понеделник. При пълния отказ на хасковските им наместници да се занимават и коментират случая, едва ли този протокол, дори и да съществува, ще бъде предаден на майката или медиите. А по снимките личи, че храната не е приета обратно, следователно протокол няма. Дусман не си направиха труда да отговорят и на въпроса за алергените. В забързания да затвори отговор на секретарката се чу, че Дусман имат етикети на храната си. Само дето хората не са ги видели.

Госпожата видимо се успокои, когато разбра, че с нея разговаря „само“ хасковска, тоест регионална медия. По думите й това не я притеснявало. Както вероятно и хасковлии с техните оплаквания.

Г. Христов

Малко преди закуската на малката Виктория, майката открила тел в ястието

Металът бил подобен на този с който се увиват опаковките за хляб
8-те млечни пункта в Хасково само разпределят храната, която идва централно от доставчика. Дусман обаче отказа да коментира случая
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (37)

  • 1
    Уж
    ужас
    29 -3
    20:46, 29 май 2015
    Дусман от години са под всяка критика! Децата по градините ядат отвратителна храна
    • 11
      111
      16 -15
      09:33, 30 май 2015
      Ами като не ви харесва, има и друг вариант - пригответе си храна сами за децата!
  • 2
    Уж
    ужас
    48 -3
    20:46, 29 май 2015
    Дусман от години са под всяка критика! Децата по градините ядат отвратителна храна
    • Ма
      майка
      13 -2
      15:11, 30 май 2015
      аз пък се чудя на майки с бебета, как може да си хранят децата с тези помии!Сами се натискат за млечната кухня
  • 3
    Р
    Р
    35 -2
    21:34, 29 май 2015
    Как е възможно въпросните шефки на Дусман в Хасково - Зоя и Валя да се държат толкова безотговорно, та за какво са шефки там като не могат да поемат отговорност и се крият като .... Става въпрос за здравето на нашите деца, но това май изобщо не ги вълнува.
  • 4
    09
    097264
    32 -13
    21:39, 29 май 2015
    Като ви мързи да си сготвите на децата давайте им боклуци.Търчите с бурканите за шепа помии
  • 5
    Р
    Р
    27 -3
    21:50, 29 май 2015
    Тогава за какво се плащат толкова пари на Дусман от Общината като ще си храним децата вкъщи. Да пълним сметките на Дусманджии, за да ядат децата ни помии.
    • Ма
      майка
      3 -3
      15:13, 30 май 2015
      храни си детето тогава с помия и мълчи!
  • 6
    Fu
    Fuck_Off
    26 -5
    22:13, 29 май 2015
    Аз не разбирам защо още има родители и най-вече майки, които ползват услугите на такива кухни...
    • 27
      277125
      33 -5
      22:27, 29 май 2015
      1. Мързел.
      2. Не се разполага с свободно време (15 мин за попара) Примерно.
      3. Пълен инвалид в приготвянето на храни.
    • Ма
      Майка
      25 -4
      22:50, 29 май 2015
      Ок, млечната кухня ще я прескочим,ами в детската градина с какви боклуци ни хранят децата не е истина,а да не пропусна да отбележа и количеството-маслини-7гр.,домат-5гр. и т.н. За тези, които си нямат представа 7 гр. маслини знаете ли колко маслини са?Правилният отговор е 1 ''маслинка'',не маслина! А за закуска веднъж имаше ''здравословни, мазни, пържени мекици''.Това как ще го коментирате? Или ще кажете да си храним децата вкъщи,а Дусман само да ни прибират паричките,които не са никак малко-3:30лв. храноден!
  • 7
    27
    277125
    11 -3
    22:29, 29 май 2015
    И честно щях да повърна от снимките :D
  • 8
    Ва
    Васи
    20 -1
    00:11, 30 май 2015
    ХАйде си представете, че не всеки има възможност да готви вкъщи! Майките били мързеливи, на вас като има кой да ви помага! Има хора, които нямат от никъде помощ и даже финансова възможност да готвят всеки ден различни ястия за децата. Затова общината е сключила договор с тях и са длъжни да спазват всички норми и по отношение на храната и относно хигиената за приготвянето и.
    • Ма
      майка
      6 -1
      15:18, 30 май 2015
      аз също сама си отглеждам детето ,а имам още един голям син и мъж в къщи и пак се оправям .Не ползвам услугите на млечна кухня.НЕ бих дала на детето от тази храна
  • 9
    Па
    Пацо
    11 -14
    00:11, 30 май 2015
    Добре бе тъпи съграждани,защо въобще водите децата си на градина като е толкова гадно всичко,включително и храната? Навсякъде в Европа няма ядене спане и други глупости по детските градини. Просто сте мързеливи и искате някой друг да се грижи за децата ви. Много е лесно когато трябва да мислите само за една вечеря и нищо друго.
    • Въ
      въртоглава
      23 -1
      09:46, 30 май 2015
      Пацо, не ми давай за сравнение Европа. Нямам нищо напротив да не давам детето си на детска градина, да не мислиш че умирам от желание. В Европа как мислиш, ако изобщо си излизал от Хасково навън, майките стоят в къщи докато децата тръгнат на училище ли. Не, разбира се. погледат ги няколко месеца и тръгват на работа. Но, забележи!!!!! Дохода на семействата в Европа позволява на родителите да наемат гледачка /обикновено някоя българка, дето от своя страна си е оставила децата тук/ която да се грижи за детето, да му готви домашна храна, докато родителите работят. Е, като ми направят заплатат тук, такава каквато е в Европа и аз няма да си давам детето на детска градина, ще те наема за гледачка и ще ти плащам 1000 евро. Така че айде престанета в тая Европа, България и в частонст Хасково е много, много далеч от европа.
  • 10
    12
    12345_1432960227
    15 -4
    07:19, 30 май 2015
    Умния Пацо ти на колко си години и имаш ли деца,че правиш такива коментари.Знаеш ли,че подготвителните групи в градината са задължителни. Ако детето не посещава детска градина следват глоби и спиране на детски. А сега кажи какво да правим? И друго представете си едно четиричленно семейство. Двете деца се хранят по три пъти / без да броим междинните закуски/, колко мажджи майката трябва да сготви на ден? Не става въпрос за една попара. Като не може да се предложи качествена услуга, да не се предлага.
  • 11
    Ei
    eieieiieieiu
    11 -2
    07:22, 30 май 2015
    ехоо кмета набутва дусман, и кухнята като всичко останало....!
  • 12
    12
    12345_1432960227
    9 -1
    07:41, 30 май 2015
    Е друго си е да си гледаш децата до първи клас в къщи.
  • 13
    Br
    BRAVO
    17 -1
    08:26, 30 май 2015
    Те пък и в училище една хубава храна дават
  • 14
    Пе
    пепо
    10 -1
    10:17, 30 май 2015
    Аз имам едно предложение, да се състави комисия и да проверят сутрин когато отиват готвачките рано, да проверят по колко кайми, пилешко месо и други продукти са си скрити по целия обект, и тогава всички майки ще се убедим и в друго тяхно престъпление, че лишават децата ни от необходимото количество месо. ОБРЪЩАМ СЕ КЪМ ВСИЧКИ МАЙКИ ДА СЕ ПОВДИГНЕ ТОЗИ НАБОЛЯЛ ВЪПРОС!!!
  • 15
    12
    123
    5 -4
    12:27, 30 май 2015
    Какви хора сте вместо да подкрепите тази майка вие пак давате съвети къде да си готви за децата вие нямате ли деца внуци или поне да имате СЪВЕСТ с тъкива глупаци май така ще я караме зял живот БРАВО НА СНЕЖАНА нека и други майки да постъпват така да опазим поне децата си до колкото може.
  • 16
    12
    123
    8 -4
    13:14, 30 май 2015
    123, този път не сме на едно мнение.13 месечно дете!Тя какво прави цял ден,че не му приготви домашна храна?От майчината и бабината храна няма по-добра.Защо е така ли,защото баба и мама приготвят с много любов храната за децата си. Всеки добър кулинар след рецептата си казва и щипка любов.Тези мами обаче,гледат да имат време за кафето и цигарите.Пералните им перат,чистят с прахосмукачки, мият с модерни приспособления,нямат паркет за търкане и мазане с паркетол и пак търкане.Всичко им е от лесно по-лесно.Не перат и гладят пелени, имат памперси.Какви кухни са тръгнали да търсят?
    • Сн
      Снежана Чолакова
      3 -3
      16:51, 30 май 2015
      Благодаря за мнението.Аз не бих си позволила такъв коментар за човек които не познавам. Но нищо.Исках само да кажа, че въпросът не е дали вземам храна от млечната кухня или не, а как е допуснато в храна приготвена за малки деца да има такива неща. И защо нещо което се предлага кото услуга е с такова качество.
      P.S.не пия кафе, не пуша и не ходя по заведения.Имам паркет, който да чистя всеки ден, кокто и още едно дете. Благодаря ти.
    • Ив
      ИВО
      3 -1
      18:25, 30 май 2015
      Ходи на кафе,пуши си цигарите и клюкарства.това е съвремената майка.
    • Ив
      ИВО
      2 -1
      18:27, 30 май 2015
      А кой да обикаля заведенията и да клюкарства.
  • 17
    Ss
    ss-23
    6 -1
    15:19, 30 май 2015
    Те Душманите от години са несменяеми,също като Гошо.Той им пази гърба,а те от благодарност го корумпират.Без значение колко фирми кандидатстват за работата Душманите са винаги първи.
  • 18
    Ba
    batvasko70
    4 0
    16:31, 30 май 2015
    тоя дусман трябва да го затворят веднъж завинаги той зарежда и болниците с храна чакат да умори хората и тогава да се сетят нали там се въртят големи пари аи шефовете на болници взимат от тях а за пациентите само помия
  • 19
    12
    123
    3 -2
    17:21, 30 май 2015
    Г-жо Чолакова,нима не знаете в сегашна България какво е качеството на услугите, че се жалвате?Където и да се оплачете, така ще продължават.За Ваше сведение, това е метална закопчалка, явно от някои от пакетираните им продукти.Никой няма да ви обърне внимание,защото корупцията в Б-я е на висота.Взимат парите и се правят на ни лук ял, ни лук мирисал.Трябваше да отидете направо в клона на Агенцията по храните.Каква ли щеше да бъде реакцията?Там ще се жалвате следващия път.Ще има ли санкции и какво ще последва не знам.Пробвайте!След всичко, което се изписа тук трябва да се самосезират.
    Р.S.Тази млечна баница не прилича на нищо .Много лесно се приготвя.Пригответе и за двете си деца.Още по-добре няма да готвите само за едно дете, а за двете си дечица.Да са Ви живи и здрави и да Ви радват.
    • Сн
      Снежана Чолакова
      2 -3
      18:10, 30 май 2015
      123 знаеш ли как ми е писнало от такива неща.Знам какво е това което намерих, както и това, че никой няма да ми обърне внимание даже ме изкапаха виновна. Първото нещо което направих е да потърся някой от Дусман, но те са неоткриваеми.След това писах до Агенцията по храните- няма реакция и чак накрая писах на Хасково.нет.Надявам се, че поне след всичко което се изписа някой все пак ще обърне внимание. Благодаря за пожеланията и, че спазвате добрия тон на комуникация.
  • 20
    12
    123123
    7 -5
    17:35, 30 май 2015
    Всички деца ги храни Дусман. Същите буламачи ядат децата в градините. Директирките ги е страх от кмета и не повдигат въпроса , въпреси ,че знаят за проблема. Влезте в Дусман на проверка. Храноденът не е 3.30 лв. Вдигнете се млади майки.Вие и децата са бъдещето на Бългалия.Не се оставяйте Хасковският кмет да живее в охолство на Ваш гръб, от вашите пари които пращате в градината. С Дусман ви крадат .Те п...т в едно гърне.
  • 21
    Ив
    ИВО
    6 -4
    18:34, 30 май 2015
    Сегашните майки са мързеливи.по цял ден обикалят по паркове и заведения.пият си кафетата,пушат си цигарите,клюкарстват и децата нямат никакъв режим.какви кухни,какви пет лева запретнете ръкави и си хранете децата.но как да ги хранят когато те не могат да готвят.спрете се мили майки и помислете за здравето на вашите деца.какво има да направиш една попара или една манджичка или една супичка.не трудно а се иска воля.
    • Ab
      abv
      0 0
      17:34, 1 юни 2015
      И както се пее в една стара песен ....И твойта майка също....-родителката те е възпитала и те е направила женомразец ... горкият ти...Предполагам,че е дала живота си да ти угажда,да се грижи за теб,но не ти е направила май най-добрата услуга! Толкова злоба към майките -ти си за лечение...
  • 22
    ..
    ..._1433053306
    5 -1
    09:10, 31 май 2015
    Най мразя да ми дава акъл някой, който няма деца. Ивчо, говориш точно като един мъж. Вземи ти да гледаш дете по цял ден и тогава съди и дава наклон кой какво прави и кой какво не прави. Аман от всезнаещи и всеможещи дребни душици.

    Надявам се скоро да се сложи край на този монопол на Дусман с тяхната отвратителна храна.
  • 23
    Не
    невена
    1 0
    11:32, 1 юни 2015
    не е въпроса за мързел и приготвяне на храната на детето вкъщи!
    Аз лично готвех на детето си вкъщи и вземах и кухня!
    Въпроса е,че тази фима Дусман храни децата по ясли и градини!
    До две години ще го предпазиш,но след две отново ядат тази същата храна,тогава те нямат избор!Просто някой трябва да си свърши работата и да инспектират качеството на храната,но за съжаление в българия няма кой!
  • 24
    Кз
    кзп
    1 0
    12:16, 1 юни 2015
    Проблемът не е само в тенекийката. Случва се! Макар да не трябва, защото се хранят бебета! Проблемът е в това, че ДУСМАН не вземат отношение и бягат от отговорност, не чрез разни бюрократични хватки, като протоколите например, а най-глупаво и елементарно се заяждат и се крият! За подобно отношение към клинтите си много големи фирми по света не съществуват вече или дълги години са имали проблем с реномето сиа от там и с клиентите. Да не пропуснем и мълчаливия отказ на БАБХ и други институции, който биха могли да вземат отношение, да се намесят. Най-вероятно следват Господари на ефира, след това едни неловки извинения от страно но Дусман и свързаните със случая институции. Отговорът е - АРОТАНТНО държание от страна на ДУСМАН и ЛИПСА на желание от страна на институциите да се занимаят с проблем, защото най вероятно накърняват нечии интереси.
    А ние сме длъжни да си търсим правата. Така че коя как е мързяло или не й се занимавало е друга тема.
  • 25
    Ис
    истинска
    1 -1
    17:32, 1 юни 2015
    А когато от ДУСМАН пратят случайно по-голям порцион,лелките от детската градина ,заедно с учителките го намалят,за да се нахранят те добре.Някой виждал ли е количеството храна ,което стига до децата ни в градините?
Последни новини