От х:

Днес в x:

Местан: Поправката "Кадиев" за агитацията на майчин език е лъч светлина

ДПС ще подкрепи две законодателни инициативи - на Методи Андреев от ГЕРБ (за отпадане на давността за престъпленията по време на т.нар. Възродителен процес) и на Георги Кадиев от БСП (срещу забраната за агитация на майчин език).

Това стана ясно от изказване от парламентарната трибуна на лидера на ДПС Лютви Местан. 

Разбирането ни за политическа коректност и доблест ни задължава от името на ДПС да изразим политическа оценка за две законодателни инициативи, които се явяват лъч светлина в тунела на езика на омразата, в който навлезе политическия живот на страната напоследък, заяви Местан и посочи: "Единият идва от дясно със законодателната инициатива на Методи Андреев и група народни представители за изменение и допълнение на Наказателния кодекс за отпадането на давността за определена категория престъпления - нападение срещу гражданското население и друга група престъпления, извършени от предишния тоталитарен режим, сред които е и престъплението възродителен процес". Другият лъч светлина, допълни той, идва от лявото със законодателната инициатива на народния представител Георги Кадиев, който предлага отпадането на дискриминационния текст или изменение в текста чл. 181, ал. 1 от Изборния кодекс с предложение за добавяне на изречение второ, което по същество преодолява една дискриминация, която съществува единствено в България сред страните-членки на ЕС. 

"Изразявам своя респект по тези две законодателни инициативи и от името на ПГ на ДПС изразяваме силното си очакване, че останалите народни представители ще узреят до необходимостта да бъдат подкрепени законодателните инициативи на вносителите. Заявявам, че ние като центристка либерална партия ще подкрепим и двете законодателни инициативи и смятаме, че приемането на тези два актa ще бъде важен знак и щрих към европейския образ на България, който пострада тежко от езика на омразата", каза още Лютви Местан.

Приемането им ще бъде важен знак и щрих към европейския образ на България, който пострада тежко особено от езика на омразата през последните месеци, смята Местан.

Източник: http://www.cross.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини