От х:

Днес в x:

Избор пред ФИФА: Отново Блатер или принц Али

Бивш вицепрезидент на ФИФА напусна затвора с линейка. Президентът Сеп Блатер заяви, че не е виновен за корупцията. САЩ няма да го подкрепят в днешния избор.
Бившият вицепрезидент на Международната футболна асоциация (ФИФА) Джак Уорнър, който е обвинен в корупция, напусна затвора в Тринидад и Тобаго с линейка, предаде агенция Ройтерс, като се позова на местни медии. 

Уорнър е изправен пред 12 различни обвинения в корупция за времето, когато е заемал ръководния пост в световната футболна централа. Той се предаде на властите в Тринидад и Тобаго в сряда и му бе определена гаранция от близо 400 хиляди щатски долара. 

Делото срещу него трябва да започне на 12 юли.
 
В сряда в американски съд беше внесено официално обвинение към девет члена на ФИФА, включително Уорнър, както и към пет други лица от ръководството на организацията, за корупция, пране на пари (виж по-долу).

Ходът на Платини

Президентът на УЕФА Мишел Платини е предложил на шефа на ФИФА Сеп Блатер да се оттегли на среща между двамата сутринта, но швейцарецът е отказал.
 
Блатер е отхвърлил предложението с думите, че "вече е прекалено късно за отстъпление". 

Блатер: Не съм виновен

"Доста хора се опитват да ме изкарат виновен за корупцията. Истината е, че аз няма как да следя всички по всяко едно време", заяви президентът на ФИФА Сеп Блатер ден преди избора за нов президент.
 
За поста президент на ФИФА днес в Цюрих, ще се борят двама души: Сеп Блатер, който се стреми да остане начело за пети мандат, и йорданският престолонаследник принц Али бин Ал Хусейн. 

"Тези, които са корумпирани във футбола са малцинство и трябва да си понесат последствията за действията си. Футболът не може да бъде изключение за законите. Като цяло в света не бива да има място за корупция. Загубихме доверие у доста хора и сега трябва да си го върнем, като си го заслужим обратно", каза Блатер. 

"Действията на определени лица ще донесат само срам върху футбола. Ние не бива да позволим репутацията на ФИФА и футбола като цяло да продължи да бъде цапана. Това трябва да спре сега", заяви още той. 

Вицепрезидентът на ФИФА Дейвид Гил от Великобритания обяви, че ще напусне поста си, ако Сеп Блатер бъде преизбран за президент на световната централа.

САЩ и Канада - против Блатер

Водачите на футболните федерации на САЩ и Канада обявиха, че на днешния конгрес на ФИФА ще подкрепят единствения конкурент на Сеп Блатер. 

"Американската сокър федерация (US Soccer) ще гласува за принц Али бин Хюсеин. Това е вот за добро управление на ФИФА и обещание за нашия спорт", написа в "Туитър" президентът на американската федерация Сунил Гюлати. 

Неговият колега в канадската федерация Виктор Монталиани направи същото. "Нашият съвет на директорите реши да гласува за принц Али бин Хюсеин, тъй като ние не можем да подкрепим политическото ръководство на ФИФА", написа той. 

Путин обвини САЩ за кризата във ФИФА 

Руския президент смята, че извършените по молба на американската страна арести се явяват разпространение на юрисдикцията на САЩ в други държави.
Владимир Путин обвини САЩ, че се месят в делата на ФИФА и се опитват да блокират преизбирането на Сеп Блатер.

Този натиск, който се оказва върху него, цели да попречи на провеждането на световното по футбол през 2018 година в Русия", каза Путин.

Русия смята за незаконно разследнването срещу ФИФА.

Арестуваните

Осемте арестувани членове на ФИФА отказаха да бъдат екстрадирани в САЩ където местната прокуратура е подготвила първите обвинения.

В сряда стана ясно, че по искане на САЩ за екстрадация швейцарските власти са задържали седем човека. Това са вицепрезидентът и член на изпълкова на ФИФА Джефри Уеб, вицепрезидентът на ФИФА Еухенио Фигейредо, членът на изполкома Едуардо Ли, директорът по развитието на ФИФА Хулио Роча, аташето
на президента КОНКАКАФ- Костас Такас, президентът на Футболната федерация на Венецуела Рафаел Ескевел и бразилецът Жозе Мария Марин, който е член на организационния комитет на олимпийските футболни турнири.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини