От х:

Днес в x:

Кола помете със 180 км/ч 9 души на спирка в Рим

Автомобил с роми - бегълци от полицията, се вряза със 180 км/ч в спирка в Рим снощи. Жена е убита, ранени са 8 души, четирима са с опасност за живота.
Автомобилът "Ланча Либра" привлякъл вниманието на полицаите, защото се движел зигзагообразно в римския квартал "Бочеа", съобщиха местни медии, цитирани от БТА. 

Патрулна кола се опитала да го спре, но шофьорът рязко увеличил скоростта и започнало бясно преследване. Колата буквално покосила група хора, които чакали автобуса на спирката и без да намалява скоростта, продължила да се движи със 180 км/ч. 

Освен водача в нея се намирали и двама пътници, които изскочили от автомобила и побягнали, когато полицията ги настигнала. 
Водачът и единият от пътниците успели да се укрият. 

Полицията задържала другия пътник - 17-годишна ромска девойка, която живее в отредения за роми къмпингов лагер в квартал Монакина. 

Филипинка на 34 години е загинала на място, други двама филипинци - мъж на 38 години и 47-годишна жена, 33-годишна италианка и 24-годишна французойка са с опасност за живота, докато в тежко състояние са още две италианки на 19 и 29 година, французойка на 24 и молдовец на 22 години. 

"Такава сцена бях виждал само по филмите. Жертвите направо се лепяха по предното стъкло на колата", разказва един от полицаите, участвали в преследването, който е със счупен крак. 

Инцидентът увеличи напрежението в редица райони на Рим, в които има ромски лагери, предоставени от общината. Тя покрива разноските за електричество, вода и битови отпадъци.

Започна организирането на граждански групи за нощно бдение и самозащита.Социалните мрежи са пълни с филмови материали и закани за саморазправа с ромите. 

В неделя ще има частични местни избори в седем от 20 административни области на Италия, които обхващат 1060 общини. Мнозина избиратели публично заявяват, че ще гласуват за ксенофобската партия "Северна лига", чийто лидер Матео Салвини поднови призива си във Фейсбук "да бъдат пуснати булдозерите в ромските лагери". 

Редом с признанието за усилията на полицията масово се изразява скептицизъм, че правителството, политическата и съдебната система ще предприемат конкретни мерки. 

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ja
    Jack Bauer
    1 0
    21:47, 28 май 2015
    Да ги товарят на корабите и в Африка. Като не щат да се интегрират, да хващат пътя.
    • Ба
      БАЙ УЙ
      1 0
      23:51, 28 май 2015
      Глупости!!!директно в екарисажа...
    • Ба
      БАЙ УЙ
      1 0
      23:51, 28 май 2015
      Глупости!!!директно в екарисажа...
Последни новини