От х:

Днес в x:

Нелекувана ангина убила 4-годишното сирийско момиченце

Децата в лагера не са застрашени от зараза, категорични са лекарите

Тривиална ангина убила 4-годишната Руе Мустафа, която издъхна мъчително в 21 часа в неделя в хасковската многопрофилна болница. 4 часа по-рано тя бе доведена в критично състояние-с температура над 40 градуса, вътрешни кръвоизливи и като резултат-почти липсващо кръвно налягане. Заради липсата на кръвообращение, органите на детенцето колабирали вкупом. Причината за всичко това била стрептококова инфекция. Това са резултатите от излезлия днес микробиологичен анализ на взетите проби.
Първоначалните предположения на лекарите отвеждаха към екзотични болести, познатия за региона менингит или кърлежово-преносими заболявания. Накрая се оказа, че става дума просто за нелекувана много време инфекция на дихателните пътища.

Най-честия резултат от стрептококовата инфекция е ангина, която в гнойния си вариант протича с много висока температура и се лекува с антибиотици. При пренебрегването й обаче прогресира в пневмония и смъртоносния плеврит, но при хора с отслабен имунитет може да доведе скоростно до общо отказване на организма, както се е случило с Руе. Според лекари неизлекуваната инфекция се е точила може би със седмици, но в периода от петък до неделя миналата седмица е влязла във финалната си фаза. За зла участ точно през уикенда в бежанският лагер в Харманли е нямало нито едно медицинско лице. Единственият лекар и двамата фелдшери работят на граждански договор само от понеделник до петък.

Няма риск от зараза за останалите бежанци, категорични са лекарите. Стрептококите се намират във всеки организъм и обикновено са в покой и равновесие с имунната ни защита. При спадане на имунитета обаче се активира инфекция, която при навременен медицински преглед би се овладяла съвсем лесно. Родителите на Руе не са били неопитни в отглеждането на деца, имали още две, а по-голямата им дъщеричка била с тях и Руе в лагера от декември. Те обаче необяснимо пренебрегнали продължаващите симптоми, стигащи до повръщане и остри диарични пристъпи, и така и не потърсили лекарска помощ. Причината за това може би е била езиковата бариера-само майката знаела съвсем малко турски, а арабският й бил слабо познато наречие.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ба
    БАЙ УЙ
    3 -2
    20:58, 27 май 2015
    Трихомонална и шестоъгълна дори,уя ми не търсят тука.колко български деца умряха такова внимание никоя медия не направи за тях.ебах ти и скъпите ******и и чудото миндилско.
  • 2
    Ма
    мари
    1 0
    23:31, 27 май 2015
    Е то детето няма вина.Ама тия лешове наште политици са виновни за всичко.продьлжават да приемат бежанци заради парите които получават.гадни лешояди не се наядаха.
  • 3
    12
    123
    1 0
    08:57, 28 май 2015
    Е няма ли лекари в този лагер?! Кка може такова нещо?
Последни новини