От х:

Днес в x:

Любимец прави арт галерия на открито край Йерусалимово

Община Любимец е готова със проект, който ще превърне местността „ Начева кория“ край живописното селце Йерусалимово в арт туристическа зона на открито.

Местната управа има готовност да кандидатства за инвестицията си при отварянето на новия програмен период по Програмата за трансгранично сътрудничество България-Турция.

Идеята е край Йерусалимово, което е само на около 5 км. от общинския център Любимец, на площ от 100 декара да бъдат изградени две арт зони за направата на скулптури, ще има и зона за лекции и пленери, в чиято част ще влиза и амфитеатър за около 50 зрители, паркинг и места за почивка. Тъй като в близост се намира и защитената зона “Бакърлия“ мястото е вълшебно както за арт и туристическа дестинация, коментира кметът на Любимец инж. Анастас Анастасов. Предвижда се да бъдат изградени и пътеки към красивите скални образования наоколо. Градоначалникът обясни, че и в момента към красивите скални образования привличат много туристи, освен български и чужди, тъй като подобни в Европа има само на още едно място-в Дания.

Защитената местност „Бакърлия” е със световно и европейско значение, както и на типични за Сакар скални пейзажи и местообитания.
Защитената местност обхваща части от землищата на селата Изворово, община Харманли и Йерусалимово, община Любимец.

Горите са ксеротермни дъбови гори от благун, виргилиев дъб, космат дъб и единични дъбови дървета.
Сред влечугите, срещащи се тук са : пъстрият смок, вдлъбнаточелият смок, смокът мишкар, пясъчната боа, змиегущерът, шипобедрената и шипоопашатата костенурки. Земноводните са няколко вида, включително вписаната в Червената книга на България балканска чесновница.
Мястото е едно от най-важните в страната за опазването на белоопашатия мишелов, черния щъркел и малкия креслив орел.

Според първоначалните изчисления за реализирането на проекта ще са необходими около 300-400 хил.лева.

При подаването на документите българската община ще кандидатства заедно с един от турските си партньори, с които има сътрудничество от години-общините Бабаески или Люлебургас, възможно е проектът да се разработи и съвместно с двата турски района, обясни кметът на Любимец инж. Анастасов.

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    1_
    1_1432639727
    1 -1
    14:17, 26 май 2015
    оправи си заглавието!!!!
    • Ха
      Ха
      1 -1
      15:10, 26 май 2015
      Рат -Арт ...все тая
  • 2
    Ви
    викторчо
    0 0
    23:46, 28 май 2015
    Това е селото на семката, хора да знаете!!!!!голяма новина!!! Хахахаха
  • 3
    Ма
    Манчо
    0 0
    14:24, 29 май 2015
    Това е поредният напълно безсмислен проект в тая община. Единствената полза ще е за кмета, който пак ще зарови в някой килим хилядарките от комисионните по проекта. До сега в тая община няма нито един проект или инвестиция за разкриване на нови работни места. Само пари по европроекти за градска среда но за работа и прехрана на хората - нищо. И после много ясно, че кмета ще строй огромен магазин за себе си нали има много такива безсмислени проекти.
Последни новини